Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че на 15 ноември в Истанбул е планирана международна среща за Газа, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Ердоган каза това на срещата на върха на Организацията за икономическо сътрудничество, която се провежда днес в Ташкент.

В речта си турският лидер отново критикува Израел за действията му в Газа и международната общност за реакцията ѝ на събитията. Той каза, че от 7 октомври нарастват примерите за лицемерие, на които светът става свидетел.

"При събитията в "Шарли ебдо" (терористичния акт от 2015 г. срещу редакцията на френския сатиричен седмичник, извършен от родени във Франция екстремисти от "Ал Каида", бел.ред.) бяха убити 25 души. Световните лидери излязоха заедно на шествие в Париж. Сега са убити 11 хиляди деца и жени, а светът мълчи", каза той.

По думите на Ердоган с подкрепата на западните сили Израел е нарушил всички ценности на човечеството. 

"Събитията отново ни показват, че трябва да укрепим единството си като мюсюлмани. Продължаваме дипломатическите си инициативи, за да осигурим хуманитарно прекратяване на огъня и да предотвратим разрастването на сблъсъците. Също така работим интензивно за предоставяне на хуманитарна помощ в региона. До днес с подкрепата на нашите египетски братя и сестри доставихме на летище "Ел Ариш" 10 самолета, натоварени с хуманитарна помощ, надхвърляща 230 тона", каза той и добави, че продължава подготовката на Турция за изпращането в региона и на два кораба с хуманитарен товар. 

Президентът посочи още, че Истанбул се подготвя да бъде домакин след няколко дни на международна среща за Газа.

"Надявам се, че под егидата на съпругата ми на 15 ноември в Истанбул ще се проведе международна среща с участието на съпругите на държавни и правителствени ръководители. По този начин ще бъде демонстрирана силна солидарност за облекчаване на страданията на нашите братя и сестри в Газа", каза той.

В столицата на Узбекистан Ташкент днес се провежда 16-ата среща на върха на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИС). Тази регионална междудържавна икономическа структура е създадена през 1985 г. от Иран, Пакистан и Турция, а постоянният ѝ секретариат е със седалище в Техеран. Страни членки на организацията са Азербайджан, Турция, Афганистан, Иран, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.