Газиантеп трудно и бавно се възстановява след унищожителното земетресение от 7,8, което удари Южна Турция и Северна Сирия на 6 февруари. Хиляди човешки съдби се сринаха, жертвите вече са 50 хил.

Все още продължават трусовете, заяви в ефира на БНТ българка, която живее в града. В него трусът беше толкова силен, че дори рухна историческата крепост, оцеляла повече от 2000 години от времето на хетите.

Хората без дом са настанени в палатки, но не е ясно колко време ще живеят в тях. Засегнатите жилища все още не са възстановени. Държавата се опитва да вдигне на крака хората, но много от хората не си влизат в домовете от страх особено ако са в по-високите етажи - живеят по палатки или при близки, някои минаха на фургони - направиха се градове от фургони.

Започнаха да се изграждат нови къщи и сгради. За съжаление, някъде все още има и мародери. На хората бяха раздадени по 5000 лири за наем и по 10-15 хил. за преместване на къщите с малки щети да си вземат покъщнината. Всички получиха по 10 хил. лири защото повечето не ходят на работа, разказа нашата сънародничка от Газиантеп.