В Ню Йорк започна делото срещу  бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и още няколко други обвиняеми за мошеничество в бизнес практиките му. Тръмп присъства на първия ден от процеса срещу него в Ню Йорк, въпреки че не беше длъжен. Той заклейми гражданското дело като политически мотивирана "измама" и обясни, че е решил да присъства на първия ден от процеса, за да може "сам да гледа този лов на вещици". Въпреки че отночало не потвърди присъствието си в съда във вторник, Тръмп се яви в съда отново и пред журналисти потвърди, че по-нататък, "в подходящото време" ще свидетелства в процеса.

"Това е продължение на най-големия лов на вещици за всички времена", каза той на път към съда в Ню Йорк в понеделник, "Това е измама. Това е измама."

В обвинителния акт, внесен от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, се посочва, че Тръмп и компанията му са заблуждавали банки, застрахователи и други лица, като най-често са вписвали невярна информация за богатството му във финансовите отчети. Съдия Артър Енгорън вече постанови, че Тръмп е извършил измама в бизнес отношенията си, но предстои да се произнесе по още шест иска по делото.

Доналд Тръмп е спечелил над 1 млрд. долара, като е лъгал банки и застрахователни компании за стойността на активите си, заявиха адвокати от службата на главния прокурор на щата Ню Йорк пред съдия в понеделник по гражданско дело за измами, което може да нанесе голям удар на имотната империя на бившия президент, предава Ройтерс.

Кевин Уолъс, адвокат в службата на главния прокурор на щата Летиша Джеймс, заяви в началната си пледоария в съдебната зала в центъра на Манхатън, че Тръмп е информирал за финансите си банки и застрахователи „със съществени неточности“ в продължение на десет години. Според Уолъс Тръмп е направил това, за да получи по-добри условия по заемите и да намали застрахователните премии, генерирайки по незаконен начин финансови облаги за над 1 млрд. долара.

Адвокатът на Тръмп Кристофър Кайс контрира в началната си пледоария, че финансирането за Тръмп и Trump Organization е напълно законно.

Тръмп, който е фаворит за номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г., е обвинен от Джеймс, че е раздувал цените на активите си и собственото си нетно богатство от 2011 до 2021 г. Джеймс иска глоби за най-малко 250 млн. долара, постоянна забрана Тръмп и синовете му Доналд-младши и Ерик да управляват компании в Ню Йорк и петгодишна забрана за сделки с бизнес имоти срещу Тръмп и Trump Organization.

Преди да влезе в съдебната зала Тръмп нарече делото „продължение на най-големия лов на вещици на всички времена“.

„Имаме страхотна компания. Изградих страхотна компания, тя е невероятна. Тя се сдоби с някои от най-добрите недвижими имоти в света. И сега трябва да се явя пред съдия мошеник“, допълни бившият президент.

Джеймс заяви, че службата ѝ е готова да докаже обвиненията си.„Законът е едновременно силен и крехък. Независимо колко пари си мислите, че имате, никой не е над закона“, заяви тя преди влизането си в съдебната зала.

Прокурорът Летиша Джеймс

Съдебният процес срещу Тръмп е наблюдаван от съдия Артър Енгорън, който ще изслуша доказателствата без съдебно жури. Повечето се отнасят до наказания, които Тръмп, големите му синове и десет от компаниите му трябва да понесат, след като Енгорън установи миналата седмица, че те са виновни за измама. В решението си от 26 септември Енгорън заяви, че при изчисляването на стойността на апартамента му в Trump Tower бившият президент е надвишил три пъти действителния размер на имота.

Съдията Енгорън ръководи процеса

Енгорън отмени разрешения за правене на бизнес за компании, контролиращи стълбове в империята на Тръмп, и заяви, че ще назначи синдици, за да наблюдават разформироването им. Решението обхваща някои от най-скъпите имоти на Тръмп като Trump Tower, имението му Мар-а-Лаго в щата Флорида, семейното му имение в Уестчестър, щата Ню Йорк, и редица офис сгради и голф-клубове. Загубата на тези скъпи активи би била голям удар за финансите на Тръмп. Джеймс обвинява бившия президент, че е завишил значително стойността на активите си и собственото си нетно състояние с 2,2 млрд. долара.

Очаква се делото да се гледа до началото на декември. Макар че над 150 души може да дадат свидетелски показания, очакванията са голяма част от процеса да се превърне в битка на експерти, изразяващи мнения за финансови документи.

Тръмп ще върне в съда и в сряда, адвокатът му го нарече "лидер на свободния свят"

Бившият президент Тръмп каза пред репортери, че планира да се върне в съда и в сряда. Той напусна съдебната зала след закрито производство във вторник следобед.

Съдия Артър Енгорън проведе няколко закрити процедури през следобеда, след като издаде предупреждение към Тръмп да не публикува нищо в социалните медии за персонала на съда.

Нито Тръмп, нито главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс отговориха на въпроси относно естеството на закритите заседания, когато напускаха съдебната палата в края на деня, писа Ей Би Си Нюз.

По-рано счетоводителят на Mazars Доналд Бендер беше подложен на тежък кръстосан разпит от адвоката на Тръмп Хесус Суарес.

Смесвайки критики към Бендер с възхвала на Тръмп, когото Суарес описа като "лидер на свободния свят" и "вероятно дори 47-ия президент на Съединените щати", адвокатът се опита да обрисува свидетеля като некомпетентен счетоводител, който "объркал" и докарал Тръмп до съда.

 


03.10.2023 20:06

Тръмп взе на прицел служител в съда, Енгорън забрани коментари за персонала

Съдия Артър Енгорън забрани страните по делото да коментират съдебния персонал, вероятно заради Доналд Тръмп, след като бившият президент нападна негов чиновник в публикация в социалните медии във вторник.

Тръмп направи публикация в Truth Social във вторник, атакувайки служителката на Енгорън, твърдейки, че тя е "гадже" на лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, и показва снимка на двамата заедно.

"Колко позорно!", писа Тръмп, "Този случай трябва да бъде прекратен незабавно."

Засега не става ясно дали има някакъв друг белег за връзка между служителката и Шумър, освен тази снимка, коментира Си Ен Ен.

Съдията Енгорън обаче реагира на нападките:

"Тази сутрин един от обвиняемите публикува в акаунта си в социалните медии пренебрежителна невярна и лично идентифицираща публикация за член на моя персонал. Въпреки че оттогава наредих публикацията да бъде изтрита и очевидно това е направено, тя също бе изпратена по имейл до милиони други получатели", каза съдията в съда, "Личните нападки срещу който и да е служител на моя съд са неприемливи, неуместни и няма да ги толерирам."

"Разглеждайте това изявление като заповед, забраняваща на всички страни да публикуват имейли или да говорят публично за членове на моя персонал“, предупреди Енгорън, "Неспазването на това... ще доведе до сериозни санкции."


03.10.2023 16:32

Съдията скастри защитата: Тук не е мястото за оспорване на решения, за това има обжалване

Съдия Артър Енгорън, който наблюдава гражданското дело на главния прокурор на Ню Йорк срещу Доналд Тръмп, каза във вторник, че самият процес не е мястото, където адвокатите на Тръмп да оспорват това, по което той вече е постановил решение.

"Затова имаме обжалвания", каза Енгорън.

Съдията направи няколко коментара относно процеса и свидетелските показания в началото на втория ден от процеса, който се очаква да продължи през декември.

Енгорън изясни коментар, който направи в понеделник относно свидетелските показания, свързани с финансовите отчети за 2011 г., като "загуба на време". Той каза на Кевин Уолъс, адвокат от канцеларията на главния прокурор, да изожи гледната си точка след три часа свидетелски показания от бивш счетоводител на Тръмп.

Съдията Енгорън ръководи процеса

"Г-н Уолъс обеща да свърже нещата", каза Енгорън.

Доналд Бендер, дългогодишният счетоводител на Тръмп, приключи показанията си пред екипа на главния прокурор на Ню Йорк. Той беше разпитан от Кевин Уолъс, който прекара вторник сутринта в методичен преглед на годишните отчети за финансовото състояние на Тръмп. Бендер, който е работил за счетоводна фирма Mazars, беше разпитан от Уолъс и за писма за счетоводни ангажименти от 2012 до 2020 г., като подчерта, че организацията на Тръмп е предоставила данни, които подкрепят финансовите отчети на Тръмп. Той свидетелства, че е било разбираемо, че е задължение на Trump Organization да предостави точна информация за тяхното сертифициране.

Бендер свидетелства, че не е водил никакви разговори с Тръмп от декември 2019 г. Той свидетелства при пряк разпит в продължение на близо пет часа в понеделник следобед и във вторник. Той ще бъде изправен на кръстосан разпит след обедната почивка, в която съдът излезе.


03.10.2023 15:00

Тръмп е в списъка на свидетелите както на щата, така и на собствения си правен екип

 Доналд Тръмп каза, че ще свидетелства на своя граждански процес. Той говори точно пред съдебната зала по време на почивката в производството.

"Да аз ще. В подходящия момент ще дам показания", отговори Тръмп на въпрос.

Очаква се той да даде показания по-късно в процеса, тъй като е в списъка на свидетелите както на щата, така и на собствения си правен екип.


03.10.2023 14:18

"Корумпирана, некомпетентна": Тръмп нападна прокурор Джеймс в началото на втория ден на процеса

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп започна втория ден от делото си за гражданска измама, като се нахвърли върху главния прокурор на Ню Йорк още преди влизането си в съдебната зала. 

Тръмп, който е изправен пред съдебни битки на няколко фронта, нарече главния прокурор Летиша Джеймс "много корумпирана" и "грубо некомпетентна".

Джеймс иска 250 млн. долара неустойки и отстраняване на Тръмп и двамата му синове от управлението на семейната империя. Той може да бъде лишен от правото да прави бизнес в щата.

Тръмп, който води със значителна преднина в полето на републиканските кандидати преди изборите през 2024 г., не беше задължен да присъства на първите два дни в съда, но реши да го направи, заемайки място на масата на защитата, заобиколен от адвокатите си.


03.10.2023 13:06

Тръмп се завърна в Trump Tower, може да предпочете кампанията си пред заседанието във вторник

Бившият президент Доналд Тръмп се завърна в Trump Tower, след като прекара деня, присъствайки на процеса срещу него за гражданска измама в Ню Йорк.

Очаква се процесът да продължи до 22 декември, според съдия Артър Енгорон.

Попитан дали ще се върне в съда във вторник, Тръмп каза пред репортери, докато напускаше съда за деня: "Може би, но бих искал да не го правим. Искам да участвам в кампанията, вместо да да се занимавам с това това.“


02.10.2023 18:49

Първото заседание по делото на Тръмп завърши, изслушването на свидетели продължава във вторник

Съдът приключи за деня делото за гражданска измама на Тръмп. Първият свидетел на главния прокурор на Ню Йорк, бившият дългогодишен счетоводител на Тръмп Доналд Бендер, даде показания за финансови документи от 2011 г.

Mazars USA, счетоводната фирма, в която работеше Бендер, не би издала тези отчети за финансовото състояние, ако Trump Organization не декларираше, че числата са точни, свидетелства Бендер. Алън Уайсълбърг - бившият дългогодишен главен финансов директор на Тръмп, подписа от името на Тръмп, че документите от 2011 г. са точни, добави той.

Освен това Mazars не биха издали тези отчети, ако научат, че числата не са верни, каза Бендер. Очаква се той да продължи да дава показания във вторник.

През по-голямата част от следобедното заседание бившият президент продължи да разглежда документите на монитора пред себе си, гледайки през съдебната зала към свидетеля и тихо разговаряйки с адвокатите си.


02.10.2023 17:06

Свидетел: Ако видех нещо, което ме притеснява, щях да го попитам

Първият свидетел на главния прокурор на Ню Йорк по гражданското дело на Доналд Тръмп е Доналд Бендер, който е бил дългогодишен счетоводител на Тръмп в Mazars USA. Бендер се оттегли от фирмата и Mazars вече не изготвя данъците на Тръмп. 

Бендер свидетелства, че е съставил отчетите за финансовото състояние на Trump Organization и Тръмп, което означава, че е събрал информацията, предоставена от семейство Тръмп, за да я оформи правилно, но не е направил анализ на тази информация. Той каза, че е извършил цял спектър от работа за Trump Organization и Доналд Тръмп, включително изявления за финансовото състояние.

"Ако видех нещо, което нямаше смисъл за мен или ме притеснява, щях да го попитам (клиента, Trump Organization) за това", свидетелства Бендер.


02.10.2023 15:40

Тръмп дошъл лично в съда, за да гледа сам "ловът на вещици"

Бившият президент Доналд Тръмп каза, че е присъствал на процеса в Гю Йорк за гражданска измама срещу него, за да може "сам да гледа този лов на вещици".

Тръмп не беше длъжен да се яви в съда в понеделник за процеса срещу него, по-големите му синове, техните компании и ръководителите на Trump Organization. Но той избра да дойде в съдебната зала в Манхатън, давайки и множество изявления, атакуващи производството, докато влизаше и излизаше.

"Минавам през лов на вещици от години, но това наистина сега става мръсно между (специалния прокурор) Джак Смит и между всички тези хора от DOJ, които им помагат", каза Тръмп, "Това е чист лов на вещици с цел намеса в изборите в Съединените американски щати. Това е напълно незаконно."

Той продължи да критикува Артър Енгорън - съдията, наблюдаващ неговия граждански процес, като каза, че трябва да бъде лишен от правоспособност, след като миналата седмица постанови, че Тръмп и неговите съобвиняеми са отговорни за измама в гражданското дело на главния прокурор.

В заседанието бе направена обедна пауза, след която Тръм се върна в съдебната зала.


02.10.2023 14:52

Тръмп: Финансовите ми отчети са феноменални

Пристигайки в съда, Тръмп заклейми делото като "измама" и "лов на вещици".

"Това е измама", каза той, "Финансовите ми отчети са феноменални".

Тръмп трябва да се яви пред федерален съдия във Вашингтон на 4 март 2024 г. по обвинение в опит да подмени резултатите от президентските избори през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

След това Тръмп отново ще бъде изправен пред щатски съд в Ню Йорк, този път по обвинения в плащане на пари за "мълчание" на порнозвезда, а по-късно и пред федерален съд във Флорида, където е обвинен в неправилно боравене с класифицирани документи след напускането на поста.

Накрая той ще трябва да отговаря и по щатските обвинения в Джорджия, където според прокурорите Тръмп незаконно се е опитал да промени в своя полза резултатите от изборите в южния щат през 2020 г.


02.10.2023 14:06

Адвокатката на Тръмп: Имотите му са „имоти на Мона Лиза“

Алина Хаба, адвокат на бившия президент Доналд Тръмп, Алън Уайселбърг, бивш главен финансов директор на организацията на Тръмп, и други служители на организацията на Тръмп, направиха встъпително изявление в съда в понеделник, атакувайки главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс. Според тях, имотите му са като „имоти на Мона Лиза“ и той не е завишил цената им. Мар-а-Лаго беше оценен от експерти на 18 милиона долара, но според защитниците на Тръмп, той може да продаде имението за 1 млрд. долара.

„Това не е измама, а недвижими имоти.“ Хаба твърди, че ако Тръмп се опитваше да завиши стойността на това, което има, той би патентовал дори марката Trump.

„Щеше да има марка, същата марка, която накара този човек да бъде избран за президент“, каза тя. „В тази стая има много хора, които вероятно не харесват това и затова сме тук.“


02.10.2023 13:25