Милиони имигранти без статут в цялата страна се страхуват след като Доналд Тръмп спечели изборите за президент. По време на кампанията си той се обяви за масово депортиране на хората, пребиваващи в страната нелегално и строежа на стена по южната граница, за която по неговите думи ще плати Мексико.

В първото си телевизионно интервю пред "60 minutes" след изборната победа Доналд Тръмп казва, че очаква да депортира между 2 и 3 милиона имигранти без статут.

"Това, което ще направим е да хванем хората с криминално досие, членове на банди, нарко дилъри. Имаме много от тези. Може би 2 милиона, дори 3 милиона. Ще ги изгоним или ще ги арестуваме.Но ще ги изгоним, ако са тук нелегално.", казва Тръмп.

По изчисления на имиграционни организации обаче имигрантите с престъпно досие и без статут са около 800 хиляди.

Сега Тръмп казва, че може да приеме ограда вместо стена на някои места по южната граница.
Но новоизбрания президент намеква, че някакъв вид имиграционна реформа е възможна.

"След като границата е защитена и всичко се нормализира, ще решим, за хората, за които говориш. Те са страхотни хора. Ще решим за тях, но преди това ще искаме да защитим границата.", казва Тръмп.

Междувременно кметовете на много градове-убежища като Ню Йорк, Лос Анджелис, Сиатъл, Филаделфия, Сан Франциско и Чикаго увериха,че това няма да се промени. В тази градове полицията и властите не питат хората за имиграционния им статут. Кметът на Чикаго Рам Емануел увери имигрантите, че градът винаги ще бъде гостоприемен към тях и ще запази статута си на град-убежище и хората без статут ще се ползват от всички услуги на града, включително и образование в обществените училища.

"Към всички, които след изборите във вторник са нервни, изпълнени с тревога, искам да ви кажа - вие сте в безопасност в Чикаго. Вие сте защитени в Чикаго и вие сте подкрепени в Чикаго.", каза в понеделник кмета Емануел на среща, организирана от про-имигрантска организация.

По време на кампанията Тръмп заяви, че ще принуди градовете-убежища да се откажат от това като спре парите им от федералния бюджет.

На първата си прес-конференция след изборите президентът Барак Обама настоя Тръмп да се въздържи от депортиране на т.нар. "дриймъри" - хора, чиито родители си ги довели в САЩ нелегално. В момента техните депортации са спрени с указ на Обама.