Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви официално, че е "изненадан" от факта, че компаниите, които имат лиценз за продажба на кокаин на фармацевти или болници, сякаш сигнализират, че страната скоро ще разреши законни продажби на твърди наркотици на населението, предаде АФП.

По-рано тази седмица няколко компании обявиха, че Федералната здравна агенция на Канада им е разрешила да произвеждат и продават кокаин. Съобщението дойде месец, след като провинция Британска Колумбия стартира експериментален процес на декриминализация, предназначен да се справи с кризата със свръхдозите опиоиди, отнела живота на хиляди хора.

Провинцията декриминализира притежанието - но не и продажбата - на малки количества кокаин и други твърди наркотици в рамките на тригодишен пилотен проект, като целта е да се премахне стигмата, свързана с употребата на наркотици, която пречи на хората да търсят помощ. Застъпниците също така настояват за осигуряване на по-безопасни доставки на наркотици за зависимите, които са изправени пред риска да умрат от токсични отравяния, свързани с незаконните улични наркотици.

Джъстин Трюдо

В петък Трюдо уточни, че компаниите не са имали "разрешение да го продават с търговска цел или да го предоставят на открития пазар", като добави, че недоразумението ще бъде поправено.

"Съществуват ограничени разрешения за някои фармацевтични компании да използват това вещество за изследователски цели и за много специфични тясно предписани медицински цели", обясни той.

Трюдо направи коментарите, след като премиерът на Британска Колумбия Дейвид Еби изрази шок от твърденията на Sunshine Earth Labs и Adastra Labs.

"Бях толкова изненадан, колкото и премиерът на Британска Колумбия, когато видях, че една компания говори за продажба на кокаин на свободния пазар или за комерсиализирането му", каза Трюдо пред репортери.

В четвъртък Еби заяви, че разрешаването на търговски продажби на твърди наркотици, включително кокаин, "не е част от плана на нашата провинция". Sunshine Earth Labs беше заявила по-рано, че е получила разрешение от Health Canada да "притежава, произвежда, продава и разпространява законно листа от кока и кокаин", както и морфин, MDMA (екстази) и хероин.

Adastra Labs е заявила, че лицензът ѝ позволява също така да произвежда и продава псилоцибин и псилоцин - халюциногени, по-известни като магически гъби, които предизвикват ефекти, подобни на LSD.

Британска Колумбия -- епицентърът на кризата, при която от 2016 г. насам в цялата страна са регистрирани над 30 000 смъртни случая от свръхдоза -- е едва втората юрисдикция в Северна Америка, която декриминализира личното притежание на малки количества (до 2,5 грама) твърди наркотици, след като през ноември 2020 г. това направи американският щат Орегон.