Президентът на Съединените щати не се избира директно от хората, а от електорална комисия. Всеки щат има определен брой членове в тази комисия. За победа са нужни 270. Според последните прогнози на BG VOICE Клинтън има 272 електорални гласа - по-малко от пика от 320 допреди седмица.

За Тръмп остава трудната задача да обърне математиката в своя полза. Той трябва да спечели всички щати, които в момента идентифицираме като оспорвани (battleground) - Невада, Юта, Айова, Флорида, Северна Каролина, Охайо и дори Аризона.

Той трябва и да удържи всички традиционни републикански щати, а данните показват, че изненади са възможни в Джорджия и Тексас. Информацията от проучванията и предварителното гласуване показват, че трудно ще успее да постигне победа в Невада, Северна Каролина и Флорида. Има преднина в Айова, а Юта може да отиде за независим кандидат.

Но дори и да съумее да постигне всичко това, той ще събере 265 електорални гласа. Тук задачата му става трудна, ако не и невъзможна. Тръмп трябва да обърне някой от сините щати. Доскоро от щаба му вярваха, че това може да е Пенсилвания, но там проучванията дават средна преднина от 6 процента за Клинтън.

Но бизнесменът от Ню Йорк обаче е доказал, че нито едно от конвенционалните правила на политиката не важи за него. Дали ще успее и този път - ще разберем идния вторник.