Трима души са арестувани като предполагаеми съучастници за нападението срещу шведските граждани в Брюксел на 16 октомври. Стрелбата стана по време на футболната среща между националните отбори на двете страни.

Освен двете жертви, трети беше ранен, а заподозреният извършител беше убит от полицията.

Тримата са арестувани на 20 ноември по време на претърсвания в 5 жилища, но арестът им бе обявен два дни по-късно. Според медии двама от тримата са заподозрени като част от терористична група. Твърди се, че третият е нарушил Закона за оръжията. Освен тях, по-рано полицията задържа мъж, за който се смята, че е доставил оръжието на убийствата.

Припомняме, че двамата шведи загинаха в квартал "Моленбек". Жертвите са носили фланелка на националният им отбор. Съседи чули, че стрелецът крещял "Аллах акбар". Премиерът Александър де Кро обяви случая като "подъл атентат срещу шведски граждани".

Преди стрелбата, в социалните мрежи, извършителят се обявил за джихадист и член на ИДИЛ. В последното публикувано видео той обяснил, че отмъщава заради мюсюлманите.
"Живеем заради религията си и ще умрем за нея, Аллах е велик. Вашият брат Абдесалам отмъсти за мюсюлманите, убих трима шведи наведнъж", пише той.