Може би не знаете, но е факт - само при половината от населението на Земята поникват мъдреци. Преди 10 хиляди години всеки човек е имал по 32 зъба. Но в наше време мъдреци изникват при не повече от половината население на Земята. А при 15 на сто от хората такива зъби не само че не се появяват, но дори не се зараждат в челюстта. Учените антрополози обясняват това с факта, че през последните столетия челюстта на човека се е стеснила с 10-12 см. А причина за това е меката рафинирана храна, с която се храним. В тази връзка е отпаднала необходимостта от допълнителни зъби. Дори казват, че в бъдеще ще останем с още по-малко зъби. Тоест, идва ред на страничните резки, а също и на петите зъби. И въпреки всички тези промени през вековете все пак при някои хора поникват мъдреци. Обикновено това се случва от 16-ата до 25-ата година, понякога и по-късно.

Има много причини, които карат лекарите да не отлагат изваждането на мъдреците. Те наистина могат да докарат много неприятности на човека. Заради неудобното разположение мъдреците трудно се почистват, затова често там се развиват кариеси и кисти. Освен това заради тясното пространство тези зъби често израстват накриво и изместват и увреждат съседните зъби. А също така „изподраскват" и нараняват устната лигавица, като травмират венците. Ако мъдрецът въобще не поникне, а си остане в челюстта, пак може да предизвика усложнения, защото уврежда корените на съседните зъби.

Най-опасни са ненапълно прокаралите мъдреци. Тогава между венеца и коронката възниква празно пространство, където се натрупва налеп. Това провокира възникване на перикоронит - възпаление на меките тъкани около зъба. Симптомите са следните: повишена чувствителност и набъбване на венците, болка, неприятен дъх от устата.

Това възпаление се лекува с антибиотици и антибактериални разтвори за промиване на устната кухина. В последния стадий на перикоронита все пак се налага мъдрецът да бъде изваден. Но преди това в продължение на 7 дни трябва да приемате антибиотици. Те помагат да се намали инфекцията, а това позволява по-лесно да се извади упоритият зъб и раната да зарасне по-гладко.

Имайки предвид всички тези усложнения и опасности, можете сами да си направите извода: ако лекарят настоява да ви извади мъдреца, не му се противопоставяйте. Според други стоматолози обаче мъдрецът е своеобразна природна „резерва", макар и да не вземат голямо участие в сдъвкването на храната. Но затова като истински буфери задържат разклатените зъби, които носят най-голямото дъвкателно натоварване. А в бъдеще могат да послужат като опора и основа за мост или протеза.

За да се запазят здрави мъдреците, за тях трябва да се полагат необходимите грижи - да се почистват със специална четка. Тя трябва да е такава, че краят й да е малко по-издигнат от основната четина. Почистващите движения трябва да се извършват от ъглите на устата към средата на челюстта. А веднага щом зъбът изцяло се покаже от венеца, трябва да се покрие с реминерализиращи разтвори и херметик. Това ще ги защитава от бактериите. Всичко това се отнася само до здравите и равни мъдреци. Ако те са неправилно разположени или увредени от кариес, трябва непременно да се избавите от тях. И колкото по-рано, толкова по-добре. Ако ги премахнете до 20-ата си година, докато костта не е още толкова твърда, тогава и заздравяването ще премине по-леко и бързо. А и усложненията ще са по-малко. Затова веднага щом прокара мъдрецът, го покажете на стоматолог.