Какво си представяте, като чуете класическа психология? Фройд, много дълги разговори и безкрайно лечение. И наистина, при класическата психология терапията продължава с години. Преди 15 г. обаче специалистите виждат, че това лечение е много скъпо и малко резултатно. Тогава се създават новите психологически методи, чрез които да съкратят времето и да подобрят ефективността на процеса. Един от тях е енергийната психология. Какво представлява тя и как може да убие ,,чудовищата" в подсъзнанието ви?

Енергийната психология е наричана още експресна. Докато при класическата се търсят корените на проблема в психиката на човека и се започва от детството, работи се със сънища, асоциации и т.н., то по-новите методи се занимават повече със симптомите и последствията. Енергийната психология е група от различни методики. Използва се източната медицина, според която в нас има енергия, течаща по енергийни канали (меридиани), и всички отрицателни емоции се дължат на блокирането им. Въздействайки върху точките, отговарящи на конкретните меридиани, може да се повлияе на тези емоции. Затова казваме, че при енергийната психология има взаимодействие между класическите психологически методи и въздействие върху акупунктурни енергийни точки.

Една от най-известните методи е т. нар. техника за емоционална свобода. На тази тема има написани много книги, тъй като техниката може да се използва и за самопомощ. Повечето специалисти използват комбинация от 4-5 такива енергийни методики, като се съобразяват индивидуално с проблема и особеностите на пациента. Техниката за емоционална свобода работи най-добре при фобии. Друга методика пък е предназначена основно за работа с деца, тъй като те често не могат точно да формулират оплакването си. А трета се използва при стресова ситуация, при психическа травма след смърт на близък човек, катастрофа и уплаха.

Често, за да обясня как действа енергийната психология, сравнявам отрицателните методи с чудовища. Тези чудовища в началото са малки, но с времето стават все по-големи и по-големи, защото се хранят с нашата енергия. Именно затова хората с психически проблеми се чувстват отпаднали, без желание за всякаква физическа активност, уморени и безсилни. Тези чудовища живеят в подсъзнанието, защото

страхът ни кара да ги тъпчем все по-дълбоко в нас, но така те придобиват по-голямо влияние над емоциите ни.

Антидепресантите пък ги сравняваме с една дебела желязна врата, която затваря негативните емоции дълбоко в нас, потиска ги временно, но не ни позволява да се отървем от тях. Когато обаче се спре лекарството, защитата се пропуква и цикълът започва отначало. Затова специалистите казват, че антидепресантите са временна мярка, която заглушава симптома, без да разрешава проблема. Енергийната психология изкарва тези негативни емоции на повърхността, за да бъдат обсъдени и премахнати. Така чудовището попада в съзнанието, където е безсилно, защото не може да черпи от енергията ни. Когато проблемът вече е изяснен, може да бъде спокойно ликвидиран. След това идва ред на източната медицина, който ни помага да се отървем от него. Всички знаем, че китайците работят основно с игли и масаж. Енергийните психолози обаче въздействат върху точките чрез почукване. Всяко едно такова почукване стартира енергийна вълна, която разбива енергийния блокаж. Учудващ е фактът, че понякога се постига резултат само с една процедура. Енергийната психология е много полезна, защото се справя бързо с проблемите и подобрява качеството на живот на хората. Тази методика се използват най-често, когато вследствие на емоционален проблем се появяват физически оплаквания. Хора се оплакват от сърцебиене, задушаване и световъртеж, но медицината не може да диагностицира никакво заболяване и проблемът не е в органите.

Д-р Мариета Желева