Двама 13-годишни младежи са се предали на полицията, след като пожар изпепели седеметажна сграда в центъра на Сидни, съобщиха от полицията.

Австралийската полиция съобщи, че е започнало разследване на умишлен палеж след пожара в четвъртък в пустеещата бивша фабрика за шапки, който се разпространи в съседна сграда и наложи масова евакуация, преди да бъде потушен.

Група младежи са били "видени да бягат от мястото на пожара малко след 16:00 ч.", заяви помощник-комисар Пол Дънстън.

"Двама младежи се предадоха в два отделни полицейски участъка в късните нощни часове ".

"Разговаряме с тези младежи цяла вечер и в момента те помагат на полицията в нашите разследвания", добави той, като каза, че и двамата са на 13 години.

Той призова трима или четирима други "млади хора, които са присъствали по време на пожара", да се явят заедно с родителите си, за да "представят своята версия на историята".

Повече от 100 пожарникари се бореха с пламъците и гъстия дим от пожар на седеметажна сграда в центъра на Сидни, припомня БГНЕС.

"Сградата започва да се руши, а адът започва да се разпространява към няколко съседни сгради, включително жилищни апартаменти", се казва в изявление на Пожарната и спасителната служба на Нов Южен Уелс.

Цялата стена на последния етаж се наклони и се срути на парчета на улицата долу, показа видеозапис на пожарната служба, докато сградата светеше в оранжево от пламъците.

Снимки, публикувани в социалните медии, показваха пламъци, високи почти колкото самата сграда, които се издигаха в небето.

Транспортът в час пик до и от близката централна гара трябваше да бъде спрян, докато пожарникарите се справяха с пожара.