Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти.

„Радвам се, че журито на фестивалите по света все по-често оценява и награждава български продукции“, казва Тихомир. Дава интервю за BG VOICE от френския град Реймс.

На кинофестивала Red Movie Awards българската лента What Humans Leave Behind („Следи от хора“) на режисьора Мирослав Трифонов е номинирана за „Най-добър късометражен филм“. А това е признание и за композитора Тихомир Христозов.

Тази 22-минутна драма, с нотки на мистерия и фантастика, показва как човек плаща висока цена, за да премине във всяко следващо ниво в живота. Цялата музика във филма - от саундтрака до звуковия фон и трейлъра, е на Тихомир.

„Снимахме на няколко локации, аз записвах на терен, направихме целия саунд дизайн, саундтрак, музиката за трейлъри, всичко. До момента имаме 17 номинации на фестивали“, споделя той и допълва, че така му се иска да работи - с всичко по музиката и звука в един филм.

Това е втората му голяма радост като българин, след като наскоро 3 негови композиции са обединени в трейлъра на филма „Гунди. Легенда за любовта“ на режисьора Димитър Димитров, продукция на „Междинна станция“ на Иван Христов и Андрей Арнаудов.

„Не съм живял по времето на Гунди, но съм слушал много за него. А кадрите, които гледах, за да направя музиката, бяха толкова силни и вълнуващи... Настръхнах... 

Дни след излъчването на трейлъра на 9 май, той постигна рекорд - 2, 5 милиона гледания в социалните мрежи“

споделя композиторът. (Очаквайте в следващия брой на в. BG VOICE историята на създаването на филма и на неговия режисьор Димитър Димитров.)

Не познавам друг български композитор, постигнал такива успехи в рекламните кампании на филми от цял свят. До момента 147 филмови продукции са с негова музика и звукови дизайни - за трейлъри, промота, мейкинги - всякакви музикални продукти от рекламните кампании. Около 95% от тях са холивудски продукции.

Роден е в Харманли, а първият инструмент в ръцете му е гайдата, на която свири от 5-годишен. След VI клас учи в музикална паралелка в Пловдив, гайда и пиано. Завършва и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

Първите си композиции пише още на 10 години. Пристрастява се към филмовата музика, когато гледа „Титаник“. По-точно, слуша в захлас музиката към него. Вижда се като композитор на огромна филмова продукция.

Години наред сам усвоява сложните софтуерни програми за музициране. Ако не се рови в компютъра и кийборда, гледа купища филми, следи сюжета и музиката в тях.

След завършването на академията, прави аранжименти на народни певци. Двамата със сестра му Владислава, народна певица и също гайдарка, пътуват по участия из България с народна музика.

Не се осланя на късмета, а праща композициите си по интернет. И до днес работи за „Студио Фонтана“ в Чехия, известно с музиката, която осигурява за кино, тв продукции и реклами за Холивуд и за цял свят.

Само човек от индустрията знае какво е да направиш музика за реклама или трейлър. „Върха на сладоледа“ - като кадри, монтаж, ефекти и като силно въздействаща музика и звукови дизайни, които подсилват ефектите.

„В трейлъра за 2 до 3 минути трябва да разкажеш целия филм в кадри и музика, и да грабнеш зрителя“, казва Тихомир.

Той се прославя с музиката си за трейлърите, тийзърите, промотата на филми.

Само че името на композитора в рекламната кампания не се споменава на плакатите за филмите. Там е написано само името на композитора на саундтрака.

Но геният на българина Тихомир Христозов стъпка по стъпка си проправя път в средите на киноиндустрията в Холивуд, Европа, Латинска Америка, Индия, Корея и навсякъде по света.

Тихомир Христозов оставя BG следа и на „Оскарите“ през 2023-а, когато лентата „Пинокио“ на режисьора Гилермо дел Торо печели статуетката за „Най-добър анимационен филм“. В трейлъра са обединени 3 композиции на талантливия българин.

„Заради часовата разлика с Холивуд, вече ми стана навик да се събуждам с хубави новини, пристигнали през нощта, и често те са голяма изненада за мен, - споделя Тихомир. - Съобщават ми, че моя музика и звукови дизайни са включени в холивудски хитове.“

Междувременно, докато се приключваше тази публикация, на имейла го чакаше нова прекрасна изненада - второ място и сребърна статуетка за "Най-добра музика към трейлър" за филма Talk to Me.

Наградата е от престижния фестивал Clio Awards в Лос Анджелис, съобщи той пред BG VOICE.

А новините при българския "властелин на музиката за трейлъри" пристигат буквално всеки ден. На 18 май той получи новината, че негова музика е част от едно заглавие, което "винаги е било нещо специално за него". В официалния трейлър на новия сезон на сериала The Rings of Power звучи негова музика.

Тихомир работи за световни филмови гиганти и стрийминг платформи като Netflix и Amazon. Той просто включва композициите си и звуковите дизайни в тематични каталози. А после някой в Холивуд си харесва нещо и го включва в трейлъра, рекламата или в самия филм. Като под „някой“, разбирайте компании от ранга на „Юнивърсъл“, „Дисни“.

Затова често Тихомир е изненадан да разбере, че негова творба е включена в трейлъра или рекламата на поредния кинохит. Когато не се използва готова музика от някой от над 110-те му албума със собствени композиции, които са в „Студио Фонтана“ в Чехия, а получи директна поръчка, има точно определени инструкции коя част как ще се развие.

Имал е и много стресиращи имейли от Холивуд - съобщават му, че нещо трябва да е готово „за утре“. „Чета, чета и първо си казвам: „Не, това е невъзможно да стане!“. После нещата си идват на мястото“, споделя Тихомир.

Той работи в своето студио в Пловдив, снабдено с последна дума на техниката, която непрекъснато обновява, за да е на световно ниво. Колекционира и редки старинни инструменти, вече има около 30.

„Много от тях не стават за свирене, но са идеални да издават странни звуци. Използвам ги за звукови дизайни - китайски гудзенг, руска балалайка, гусла, много етнически флейти“, казва той.

Наскоро е осъществил своя голяма детска мечта - още не може да се нарадва на белия роял „Фьорих“, докаран му от Виена.

Как се ражда една негова творба? Той чете няколко пъти инструкциите. Ако трябва да обработи песен или саундтрак, слуша музиката. Определя какъв инструмент ще въздейства най-много за това, което се иска от него.

За последния филм, по който работи - фентъзи, пианото е в унисон с арфа, в нейния звук вкарва детски вокал, който привнася допълнителна магия в звученето. Използва максимален брой инструменти, които внасят определено настроение, вибрация.

Много негови композиции са използвани за някои от латиноамериканските сериали, предпочитани са и от тв канали като Discovery, ВВС, МTV и National Gеоgraphic. Негова музика звучи в рекламата на българската и австралийска версия на тв риалитито „Ергенът“.

Музика на българина е включена и в 3 сериала на кино епоса „Междузвездни войни“ - „Mandalorian“, „The Book of Boba Fett“ и „Bad Batch“ по „Disney Plus“.

Радва се и, че негова музика е част от първия трейлър на хоръра „The Exorcism“ с един от любимите му актьори - Ръсел Кроу. Потвърдили му със закъснение, че в една от рекламите на последната част на „Мисията невъзможна“ с Том Круз има негови звукови дизайни.

„Аватар е един от най-уникалните филми за мен и много се зарадвах, че избраха мои звукови дизайни за рекламната кампания на „Avatar 2: The Way of Water“, споделя той.

Радостен е също, че е направил цялата музика за трейлъра за първата част на филма Rebel Moon („Бунтовна луна“) на Зак Снайдър - един от най-големите режисьори в момента в Холивуд.

„Имаха страшно много изисквания, беше адски трудно, побърках се, честно! - споделя той. - Направих и музиката за няколко големи филма, за които още нямам право да говоря, заради подробните договори за конфиденциалност.“

Негова музика е в тв промото на филма Bad Boys 2, чиято първа част е гледал много пъти като дете. Включен е в рекламната кампания на филма Madame Web - от „Вселената на Марвел“ - поредица, която много харесва. „Напоследък ми върви много и с музика за трейлъри и други реклами за филми на ужасите“, казва той.

За световния хит сред видеоигрите - Call of Duty написва музиката за два от трейлърите. Негова композиция звучи и във „Формула 1“, а също и в 3-те последни сезона - 7, 8 и 9 на „Господари на небесата“ - най-гледания сериал в Латинска Америка. Харесван е и в индийската филмова индустрия, където също включват негова музика в трейлърите.

Този уникален композитор и музикант е и талантлив живописец. Когато ушите му пропищят от музика и свали слушалките, релаксира, като рисува копия на известни картини на стари майстори.

Довършил e платната „Свети Петър“ на Помпео Батони и „Съюз на водата и земята“ на Рубенс. Събрал е над 40 репродукции. Не смята да ги продава, а да ги окачи в новия си дом, като го превърне в художествена галерия.

Оценен е и от филмовото общество в Родината. В журито е на Golden FEMI Film Festival, който започва на 1 юни в София. Номиниран е и за „Най-добра музика към трейлър“ - за „Бунтовна луна“ на Зак Снайдер.

„Успеха не го измервам в пари. За мен успехът е, че правя това, което обичам. Аз не работя, аз се забавлявам“, казва българинът.