Това, което виждате на снимката, не е извадено от видеоигра, а е бъдещето на пътната инфраструктура. След години тестове и доста забавяния „Солар роудуейс" инсталира първите публични енергийни пътни плочки в Сандпойнт, Айдахо, като част от дълги тестове. Освен светлинното шоу, което ще предостави високотехнологичната настилка, плочките ще събират слънчева енергия за фонтана и тоалетните на площада в Айдахо.

В настилката има и нагревателни елементи, които да топят снега и леда, за да може инсталацията да работи дори през зимата. Ако не сте сигурни, че подобна джаджа ще работи, можете да се уверите сами - Сандпойнт има камера, която е насочена към плочките и предава в реално време.

Тестът е доста скромен - инсталирани са само 30 от тези плочки и ще мине известно време, преди да ги видим по пътищата, за които всъщност са предвидени, но тази стъпка показва, че идеята може да бъде реализирана на практика и не е само теоретично упражнение. И ако толкова малък брой от тези плочки може да захранва инсталации на градски площад, лесно е да си представим как стотици квадратни метри от подобна пътна настилка ще осигурят значително количество енергия може би за цели градове.