Софийският апелативен съд остави в ареста Стефан Димитров и Петя Банкова. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група по делото за агенция "Митници". Няма данни за здравословни проблеми при двамата.

След час и половина заседание съдебният състав взе решението за две минути. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според адвокатите на Петя Банкова е необяснимо как една част от групата е в ареста, един участник все още се издирва, един е без мярка, а Живко Коцев е с парична гаранция.

"Това е правосъдие по време на избори", посочи адвокат Аделина Натина. И до днес днес от прокуратурата не уточняват кой е лидер на престъпната група.

"За съжаление, когато политиката влезе в съдебната зала, правото излиза. Когато Петя Банкова отиде на тази позиция, беше с мисълта как ще се справи с престъпността", коментира още адвокат Натина.

В съдебната зала стана ясно и че Петя Банкова вече има ново обвинение. Според него тя е командировала с принуда 18 човека на различни пункта. Най-много от тях са били в Бургас, „Капитан Андреево“, Хасково и Русе.

В сряда обвинение по това дело получи и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

А от прокуратурата все още не са решили каква мярка за неотклонение да поискат на другия обвиняем по скандала в митниците – Марин Димитров, баща на Стефан Димитров.

Петя Банкова беше арестувана в началото на април. В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Появиха се и общи снимки с вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни преди дни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца.

По думите му задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Тончев съобщи още, че акцията на ДАНС е започнала още преди 2 години, но за нея не е знаел никой от два кабинета по това време. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на канала. 

Службите установяват, че Димитрови се познават с Живко Коцев още докато той е бил началник на националната полиция.