Загадка на седмицата, която - ако не бъде разплетена - може да се окаже и загадката на века. Това е историята на полет МН-370 на Малайзийските авиолинии. Пътническият самолет с 239 души на борда - 154 китайци и тайванци, 38 малайзийци, петима индийци и трима американци, изчезна от радарите в събота сутринта. Това стана 40 минути след като излетя от летището на Куала Лумпур на път за Пекин. Въпреки усилията на 34 самолета, 40 кораба, екипи за търсене от 10 държави, включително САЩ, китайски сателити, впрегнати да издирват каквито и да са частици метал от машината, разследващите не са открили никакви следи от изпарилия се самолет ,,Боинг 777”. ,,За съжаление, дами и господа, не сме открили никаква частица или предмет от самолета, да не говорим за самия него”, каза Азхарудин Абдул Рахман, шеф на малайзийското гражданско въздухоплаване. Последният лъч надежда за нишка към разплитането на тайната – два откраднати паспорта, се изпари във вторник.
Двама души на борда са пътували с откраднатите паспорти, които са на италианец и австриец. Тази новина първоначално даде основание за хипотеза, че самолетът може да е бил похитен и взривен във въздуха. Разследващите обясняваха, че разглеждат всяка възможност, всеки аспект и претърсват всеки сантиметър на морето, но много се надяваха от историята с паспортите да излезе някакво разкритие. Властите, допускайки, че двамата с фалшива самоличност са терористи, се бяха фокусирали върху версията за разпадане на машината по време на полета.
Първоначално в списъка с пътници фигурираха и австриец, и италианец. Външните министерства на Италия и на Австрия потвърдиха, че имената на двамата са точни и те са техни граждани. Италианецът Луиджи Маралди обаче сам обяви, че не е бил в самолета. Той чул името си в медиите и се обадил у дома, за да увери семейството си, че нищо не се е случило с него. Маралди уточни, че миналия август му откраднали паспорта, докато бил в Тайланд. Същото се случило и с австриеца, чийто паспорт също изчезнал в Тайланд, но преди две години.
Във вторник стана ясно, че билетите, свързани с откраднатите паспорти, са купени от иранец. Властите бързо успяха да идентифицират единия от двамата мъже, качили се на борда с крадени документи. Той бил засечен чрез записи от охранителните камери на летището. Впоследствие бе разкрит и вторият пътник. Оказа се, че и двамата са нелегални имигранти от Иран. Персийската редакция на Би Би Си откри трети иранец, който живее в малайзийската столица Куала Лумпур, при когото двамата били отседнали преди полета. Той бил приятел с единия от тях. По думите му иранците са били на гости у дома му в Куала Лумпур, където са пристигнали, за да попаднат през Пекин в Амстердам. Откраднатите паспорти са купили на черния пазар, за да имигрират в Европа. Куала Лумпур се смята за един от големите центрове за движение на нелегални имигранти, използващи крадени или подправени паспорти, към Европа. Така основната версия за изчезването на самолета рухна.
За кратко се смяташе, че самолетът е паднал в Южнокитайско море. Там бяха открити следи от гориво, за които имаше предположения, че са от резервоарите на машината. Впоследствие и тази следа се изпари – горивото не било от самолет. Малайзийските власти отрекоха и друга от версиите - че една от вратите на самолета, както и опашката му, са били открити. Единствените, които са оцелели от полета, са петима пътници, които пропуснали да се качат на самолета.
Във вторник мистерията се заплете след като стана ясно, че самолетът рязко е сменил курса си. Последно е бил засечен от военен радар на островчето Пулау Перак. А транспондерът, който служи за връзка между самолета и радарът, е бил изключен. Никой в авиационния бизнес не може да си обясни тези последни новини.
,,Самолет да изчезне просто ей така... Ние сме толкова озадачени, както и вие”, каза г-н Рахман. До редакционното приключване на броя екипи от Виетнам, Китай, Сингапур, Индонезия, САЩ, Тайланд, Австралия, Филипините и Нова Зеландия продължаваха да работят с Малайзия в претърсването на Тайландския залив, част от Южнокитайско море, което се намира между няколко страни. За последно фокусът бе изместен към Андаманско море, близо до границата на Тайланд, след като данни от радара на самолета показват, че той може да е обърнал, за да се върне в Куала Лумпур. Но това са само предположения, защото в нито един момент пилотът Захарие Ахмад Шах не е подал сигнал за тревога или каквато и да е друга нередност. Водачът на самолета е бил напълно отдаден на работата си и своя самолет, разкриха негови колеги. В дома си в предградие на малайзийската столица той изработил собствен симулатор, идентичен с ,,Боинг-777”. ,,Най-добрият авиационен техник. Можеш да го попиташ всичко и той ще ти помогне. Такъв е той”, каза пилот, работил с него преди време. Захарие Шах има 30 г. стаж и 18 хиляди летателни часа на различни машини. Знаел е абсолютно всичко за ,,Боинг-777”. Личният му симулатор бил оборудван с 3 компютъра и много панели, пресъздаващи реалната работна обстановка. Именно това е причината от авиокомпанията да изключват напълно грешка от негова страна. ,,Нещо изключително трябва да се случи на Захарие и неговия самолет, за да изчезнат”, твърдят колегите му. Той е бил награден от министерството на авиацията в Малайзия със сертификат, който му давал правото да извършва симулации с млади пилоти, за да ги подготвя за работата им.