Капсулите се поглъщали от мулета

,,Последните шест кюфтета от вечерята са изпържени." Такова странно съобщение чува заможният международен търговец на пури и лули Красимир Димитров-Бразилеца на мобилния си телефон. Това обаче не е екзотична покана за вечеря от съпругата му, а кодирано съобщение на участници в наркоканал за кокаин от Южна Америка за Европа и България. Така босът на наркоканала, който крие дейността си с внос на луксозни изделия за пушене, разбира, че поредният куриер гълтач е пристигнал в София с пратка кокаин в организма си и успешно е извадил дрогата от тялото си.

Щом чуе кодовите думи, Краси Бразилеца уговаря среща между куриера и един от помощниците си, за да бъде предадена пратката, а гълтачът да си вземе хонорара.

Тарторът на банда за трафик на кокаин от Южна Америка Краси Бразилеца бе осъден преди дни на 7 години затвор и 30 хиляди лева глоба. Той създал канал за пренос на кока с куриери, които поглъщали дрогата в Сао Паулу и я пренасяли в тялото си до София и други европейски столици. Бандата наемала бивши затворници и задлъжнели българи, като им плащала хотел, самолетни билети и между 400 лв. и 5,000 евро хонорар в зависимост от погълнатото количество дрога.
Смята се, че групата на Бразилеца е действала поне 2-3 години, като куриерите им са пътували почти всяка седмица. Увивали старателно наркотика във вид на обли капсули в парченца от хирургически ръкавици. Така дрогата пътувала над 9,000 км в стомасите на българските мулета.

Спецпрокурори и антимафиоти категорично установили, че наркомрежата на Димитров съществувала от началото на 2011 г., а вероятно и поне 2 г. по-рано. За да прикрие канала си за трафик, той развил бизнес с внос на различни видове луксозни пури и лули от Бразилия и Уругвай. Така 42-годишният столичанин имал оправдание да пътува често до Южна Америка, без това да бъде съмнително.

Вместо да търгува със стоки за пушене, Бразилеца при всяко пътуване провеждал тайни срещи с представители на един от най-силните наркокартели в Бразилия, с които договарял какви количества кокаин ще закупи и как ще бъде предадена дрогата на куриерите. Първоначално наркомрежата била осветена от анонимен свидетел. Според запознати той бил близък с един от членовете на групата, но се разочаровал и му обърнал гръб.

Тайният свидетел - спецполицай, който влязъл в дирите на бандата, и голям брой записи на разговори, направени със специални разузнавателни средства, бяха сред важните козове на прокурора по делото Андрей Андреев. Специализираният наказателен съд даде общо 18 години затвор за бандата. Разследването на наркоканала тръгва в началото на 2012 г. Тогава в спецслужбите е получена информация, че българи са замесени в трафик на дрога от Латинска Америка за Испания, Португалия и България. Става ясно, че Красимир Димитров е създал стройна организация от четирима свои помощници, които организират и пренасят кокаин. Групата контролирала дейността си в София.

Димитров финансирал и организирал пътуванията на предварително наети куриери. Заплащал разноските, устройвал резервациите на полети и хотели, а след доставката давал "хонорари" за тези "транспортни услуги", установили от спецпрокуратурата.

Определянето на заплащането се извършвало в зависимост от пренесеното количество наркотици. За няколо погълнати капсули между 50 и 100 грама чист кокаин възнагражденията започвали от 400 лв. До 5,000 евро за курс се давали, ако мулето успее да пренесе над кило кока, най-често скрита в багажа или залепена с тиксо по тялото.

Дясната ръка на тартора бил Сергей Костов. Двамата обсъждали наркотрафика почти всеки ден, говорели дори и по телефона, като ползвали кодови думи - капсулите с дрога се наричали ,,кюфтета". Основната дейност на Костов и третия участник в бандата Йордан Йорданов била да набират куриери и да ги представят на Бразилеца, който лично им давал задачите. Обикновено Йорданов и Костов търсели кандитати из средите на изпаднали крадци, серийни бандити или току-що излезли на свобода затворници.

За да ги убедят да гълтат и да пренасят кока в тялото си, Сергей и Йордан казвали на кандидат-мулетата, че за един курс ще си изкарат лесно доходи за няколко месеца.
Според спецпрокуратурата тази банда организирала пренасянето на дрогата по три начина - чрез използване на куфар с двойно дъно, чрез ,,камуфлиране" в дрехи или вещи и чрез поглъщане.

Когато антимафиоти влезли в дирите на Красимир Димитров и хората му през пролетта на 2012 година, групата организирала поредното пътуване до Бразилия на гълтача Георги Найденов. Той е особено ценен за бандата, защото бил от тези куриери, за които не представлявало трудност да погълнат големи количества наркотици и да ги пренесат през много граници, установили още спецобвинителите.

Двама от групата качват лично куриера в самолета с инструкции къде да отседне и какво да направи, за да вземе стоката. Малко преди обратния полет той гълта опакованите топчета. Те са увити в хирургически ръкавици, за да не се разтворят в стомаха, но все пак рискът за куриера е голям. Ако някоя капсула се спука и наблизо няма лекар, му остават минути живот. Лигавицата на стомаха бързо абсорбира дрогата и тя отива директно в кръвта. Другата смъртна опасност е перфорацията на червата. В този случай преносителят на дрога започва обилно да се поти, получава сърцебиене и задух, разтърсен е от конвулсии. Ако не му се окаже спешна помощ, припада и умира.

Гълтачът Георги Найденов пристига жив и здрав на софийското летище и в следващите часове бандата е в нервно очакване кога ще може той да извади по естествен път от тялото си дрогата.

Според спецпрокуратурата с посрещането на куриерите със стоката се занимавали Сергей Костов и съпругата на Бразилеца Иглика Димитрова. Те имали задачата да приберат кокаина и да платят на гълтачите. Затова и при последната доставка преди ареста на бандата в началото на април 2012 г. куриерът Найденов имал уговорена с тях среща в столичното кафене. Току-що извадил последните 6 капсули с 65 грама кокаин, гълтачът трябвало да ги предаде, за да си получи хонорара. Но вместо да вземе пачка с банкноти, на ръцете на наркомулето щракнали белезници. В заведението са задържани още съпругата Иглика и организаторът на трафика Сергей Костов. Ден по-късно в ареста е прибран и тарторът Краси Бразилеца, който преди това бил в чужбина. В дома на наркобоса е открит автомат ,,Калашников" със заличени номера, заглушител за автоматичното оръжие, пистолет и много боеприпаси.

Спецполицаи са открили доказателства, че Краси Бразилеца е доставял кокаина за българския пазар, като се смята, че след като дрогата е пристигала в София, тя

е препродавана на столични наркобосове, които се занимават с по-дребно разпространение.

Освен седемте години решетки за Бразилеца магистратите издадоха още две ефективни и една условна присъда на участници в престъпното сдружение за трафик на кокаин. Наркокуриерът Георги Найденов получи 6 г. затвор и 20,000 лева глоба.

Съдът постанови 3 г. лишаване от свобода за Сергей Костов и 3 г. и 6 месеца условно за Йордан Йорданов, които са набирали куриери за пренасяне на дрогата. На първа инстанция бе оправдана напълно съпругата на наркобоса Иглика. От спецпрокуратурата са категорични, че ще протестират това решение, както и ще поискат на втора инстанция по-тежки присъди за набирачите на куриери.

Веднага след задържането на групата на Краси Бразилеца антимафиоти разполагали с оперативни данни, че Красимир е купувал кокаина от същия бразилски наркокартел, който сложи близо 9 кила дрога в куфара на олимпийския ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. Полицаите проверявали версията, че каналът има връзка със случая на световноизвестния спортист. Той бе задържан на летището в Сао Паулу през октомври 2011 г. с 9 кг кокаин. Наркотикът бе намерен в тайници в 3 куфара, докато спортистът и дъщеря му Сара се готвели да отлетят през Мадрид за България. През май 2012 г. щангистът бе осъден на 9 г. и 4 месеца затвор, но бе изненадващо освободен и експулсиран в България през м.г.

Подозренията били, че може Краси Бразилеца да е организирал поставянето на наркотика и в куфарите на щангиста, защото той бил доставен от едно и също място.
При разследването обаче категорични доказателства за връзка между наркоканала на бразилеца и ареста на олимпийския шампион не са открити. Търсени са и връзки с наркомрежата на Евелин Банев-Брендо, но нищо не било потвърдено, казаха още разследващи.

Блага Георгиева