Глобална заплаха от морбили заради много пропуснати ваксинации по време на COVID пандемията, предупредиха от Световната здравна организация.

Има данни за над

40 милиона деца с пропусната имунизация. Експертите посочват, че има реален риск от избухване на огнища на дребна шарка в следващите години. За да се избегнат взривове от заразата е нужно 95 на 100 от населението по света да има завършена ваксинация. Последните данни обаче показват, че процентът пада, включително и в България. С една доза в момента са 81% от хората, а с две дози - 71%. Това, показва още анализът на здравните експерти - е най-ниското ниво на покритие от 2008 г. насам, пише NOVA.„Парадоксът на пандемията е, че докато ваксините срещу COVID-19 бяха разработени за рекордно време и внедрени в най-голямата ваксинационна кампания в историята, милиони деца пропуснаха животоспасяващи ваксинации", каза Тедрос Гебрейесу, директор на СЗО.

Според експертите

имунизациите са пропуснати заради изолацията и страха от посещение в лечебни заведения, а от друга  - заради разрасналите се антиваксърски настроения.„Нагласата срещу COVID ваксините в една част от обществото се прехвърли и на останалите утвърдени, изпитани ваксини”, обясни д-р  Аспарух Илиев.„Факт е, че през 2021 г. е имало около 9 милиона случаи на инфекцията със 128 хиляди смъртни случая. В света има около 40 милиона деца, които са уязвими по отношение на този вирус”, поясни проф. Радостина Александрова, вирусолог, БАН.