сн. ,,Фрог нюз“

Доскоро той беше един от най-верните хора на Николай Бареков. Заради него напусна с гръм и трясък креслото на тв водещ. Стана зам.-шеф на ,,България без цензура" (ББЦ). Готвеше се да бъде министър на вътрешните работи.

Сега Росен Петров е само редови депутат. Излезе от партията на Николай Бареков, но остана в парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ), както се нарича коалицията в парламента, обединила партиите ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки, Земеделския съюз и ББЦ. ,,Напускам партията, защото не се е променила след влизането си в парламента и вътрешните скандали в нея продължават, каза той. - Няма да съм независим депутат. В опозиция съм и ще гласувам с групата." Не каза лоша дума за лидера на ББЦ. ,,Няма драма. Отдавна имахме уговорка той да се оттегли от партийната работа и постове и да остане само депутат, защото иначе му идва повече. Той е интелектуален човек и не може да работи на бързи обороти", бе отговорът на Николай Бареков.

,,Много исках да бъда разузнавач и да работя за държавата, това беше моята мечта, призна преди време Росен Петров. - Но видях как стоят нещата с МВР и тогава усетих, че нямам бъдеще там. И така се насочих в съвсем различна сфера - журналистиката." Доста често и отдавна се изправя пред кардинални дилеми в живота си. Завършва престижната Национална гимназия за древни езици и култура, а после се записва в Академията на МВР в Симеоново със специалности право и сигурност и борба с престъпността. Работи в столичната криминална полиция като оперативен работник - разузнавач. А после става сценарист на телевизионните предавания ,,Ку-ку" и ,,Хъшове". В продължение на 8 години бе и главен сценарист на предаването ,,Шоуто на Слави" и съдружник на Трифонов в ,,Седем осми".

Точно на Росен е идеята да се издигане голям паметник в София на хан Аспарух. През октомври 2008-а създава продуцентската компания ,,Медиа тайм". Няколко месеца по-късно излъчва по bTV първия епизод от 12-серийното патриотично историческо токшоу ,,Операция Слава". ,,Тя ни учи, че навремето сме имали българи с чисти сърца и помисли. Истински патриоти и идеалисти. Едно време е имало национално обединение, национална кауза, национален идеал", казваше Петров за предаването. И се надяваше заедно с Николай Бареков и Красимир Каракачанов да успеят с операция ,,Чисти ръце". ,,В прехода се случиха ужасни неща, за които ние забравихме покрай всекидневието. Забравихме за масовата приватизация, за ТКЗС-тата как бяха разтурени, за 9,000 завода, които бяха приватизирани като РМД-та и в момента пустеят. За това си има виновници. Трябва да излезе всичко на чисто", смята депутатът.

Така или иначе нищо от идеите му няма изгледи засега да се осъществи. Апломбът, с който напусна bTV в пряко предаване, отдавна е заглъхнал. Появите му пред публика са все по-редки. А премълчаното около напускането на ББЦ изглежда е много повече от изказаното. И вероятно опира до пари. Свършват парите, свършва желанието да стоиш в партията на Бареков. Дали е така - знае само Петров.

Впрочем, че в Българският демократичен център нещата никак не са стройни говори и фактът, че Николай Бареков обяви безпрецедентно през миналата седмица, че оттегля подкрепата си за част от депутатите, които самият той одобри в общите листи. ,,Тази група хора влязоха в Народното събрание заради мен и това не ги прави депутати на Бареков. Това е отчаян жест, който има своя дълбок смисъл. Ако се наложи, ще задълбоча жестовете си и бих се отказал дори от шестимата депутати, които представляват ,,България без цензура" в парламента", заяви той в интервю за Нова телевизия.
В момента парламентарната група, която се казва ,,Български демократичен център", има общо 14 депутати - 6 от формацията на Бареков, петима са от ЛИДЕР, двама са от Земеделския съюз и Росен Петров, който напусна ,,България без цензура", но остана в групата. Последните думи на Бареков засега са, че вече се доверява само на своите 6 народни представтители, а от останалите сваля доверието. Причината е фактът, че те подкрепиха идеите на Бойко Борисов да се изземат парите от частните спестовни фондове и да се прелеят в държавата, както и ,,за" промените в сектор ,,Сигурност", предложени от ГЕРБ и Цветан Цветанов.