На 13 септември почина Жан-Люк Годар на 91 години, съобщи френският вестник Liberation. Годар беше един от най-влиятелните режисьори в историята на киното.

Френско-швейцарският режисьор

придоби известност в края на 50-те години на миналия век като една от водещите фигури във френското движение, известно като Новата вълна.Роден в Париж през 1930 г., Годар израства в Нион, на брега на Женевското езеро в Швейцария. След като завършва местно училище, той се завръща в родния си град през 1949 г. Намира своето естествено местообитание в интелектуалните "киноклубове", които процъфтяват във френската столица след Втората световна война.

Режисьорският му дебют

в пълнометражното кино е с филма "До последен дъх" - прожектиран за първи път през 1960 г. Заснет по улиците на Париж през 1959 г., с незначителна употреба на изкуствено осветление и сценарий, написан за един ден, "Без дъх" се превръща в истинско културно явление. С него Годар грабва приза за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Берлин.През 1960 г. е заснет вторият му филм "Малкия войник". Той внушава, че френското правителство толерира изтезанията. Затова филмът е забранен до 1963 г.По време на снимачния процес на "Малкия войник" Годар среща бъдещата си съпруга - актрисата Анна Карина. Тя участва в много от прочутите ранни продукции на режисьора.

За разлика от много други,

Годар никога не престана да търси нови и нови изразни средства, оставайки винаги напълно свободен и независим от модните течения и комерсиалния дух. „За да правиш кино е достатъчно да снимаш свободни хора” – казва той.Режисьорът се отдава на любимото си занимание повече от половин век, създавайки 93 филма и нито един от тях не предизвиква еднозначна реакция у зрителите и критиката.Изпробвайки различни жанрове и стилове – от мюзикъла до философския трактат, той винаги изследва чрез специфичния език на киното природата на човешките взаимоотношения.

Написва собствената си епитафия

още през 1965г. във филма си „Алфавил”: „Очаква те по-добра съдба от смъртта. Ти ще станеш легенда”.Годар бе удостоен с „Оскар” през 2010 г. за цялостния му принос в киноизкуствотоМартин СкорсезеРоман ПоланскиСтивън СодърбъргУди АлънКуентин Тарантино

Френският президент Еманюел Макрон

заяви, че Франция губи "национално богатство" със смъртта на режисьора, кръстникът на "новата вълна" във френското кино.В Twitter той определи Годар като явление във френската кинематография, създал съвременно, свободно изкуство.