Светът е изправен пред "катастрофа" заради продоволствена криза, произтичаща от руската инвазия в Украйна. Това заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Той предупреди, че рекордното покачване на цените на храните тласка стотици милиони хора към бедност. Световната банка изчислява, че може да се стигне до увеличение от 37 процента на цените. "Фокусът трябва да бъде върху увеличаването на доставките в света на храни и торове, наред с целенасочената помощ за най-бедните", призовават от Световната банка.

Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер призова всички страни "да поддържат селскостопанските си пазари отворени, да не трупат и да не задържат запаси и да не налагат необосновани ограничения за износ на селскостопански продукти или хранителни вещества". Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обясни преди дни, че продоволствената криза създва допълнителен натиск върху 60% от страните с ниски доходи, които се намират или са близо до дългов проблем. Тя призова Китай и кредиторите от частния сектор да бъдат по-активни в общата рамка на Г-20 за поемане на дълга и справянето с проблема.

През изминалите две години Украйна е била четвъртият най-голям износител на зърно в света след Русия. Страната изнася и по осем милиона тона царевица годишно, както и други земеделски продукти. Сред най-големите купувачи на тази продукция са страни-членки от Европейския съюз. Началото на конфликта обаче промени кардинално възможностите на Киев да продължи земеделската работа и експорта. Паралелно, Русия, която получи обвинения, че предизвиква световна продоволствена криза аргументира ситуацията със санкциите, които светът е наложил на Москва.