Яна Калинова

За поредна година по стар български обичай деца, учители и родители от Българското училище „Млади български гласове Ню Йорк" (Young Bulgarian Voices New York/YBVNY) се събраха да посрещнат с песен, слово и танци новата учебна година.

Между многобройните гости бяха генералният консул на Република България  Милен Люцканов и съпругата му. Г-н Люцканов изнесе топло приветствие към малки и големи. Благословия към учениците отправи епископ Данаил от Българската православна църква в Ню Йорк „Св. св. Кирил и Методий".

Училището предлага класове по български език и култура, хорово пеене, гайда, гъдулка, тъпан, фолклорни танци, пеене, солфеж, пиано. Всички класове се преподават от висококвалифицирани кадри. На български език в училището обучава Росица Чилингирова - магистър по български език и литература в Софийския университет, учител с дългогодишен стаж от Природо-математическата гимназия в Кърджали. Тя е поела почти всички възрастови групи с изключение на групата от 2 до 5 години, която е под вещото ръководство на Мяна Христова, отдала 40 години от живота си на това дело.

Диригентка на хора в школото е Петя Мъглова, а корепетитор - Евгени Нинов. Петя притежава невероятен глас и талант. Приета е да пее на 15 години като изключение в Академичния народен хор към АМТИИ-Пловдив. Известна е сред ценителите на фолклора с многото си сценични изяви, където пее под съпровода на гайдаря Недялко Кетев. С личния си пример Петя учи деца и възрастни не само на пеене, а и на сценично майсторство и присъствие на сцената.

Хорът към училището има своята традиция. Негови диригенти са били такива изтъкнати професионалисти като маестро Кирил Търпов, диригент на Хора на пловдивските момчета, Даниела Атанасова, по-известна като едната половина от дует „Мания", Иво Атанасов, брилянтен музикант и виртуоз, свирил с огромен успех в различни групи като „Латино партизани" и дуета „Айс крийм".

Класовете по гайда се водят от Кирил Кетев, второ поколение гайдар от Смолян, преподавател в училището в Широка лъка. За тънкостите в изпълнението на тъпан отговаря македонецът Мерсид Мустафов. Интересното за тези класове е, че се радват на голяма популярност не само сред българи, а и сред американци.

Уроците по хоро се водят от неуморимата Кати Спрингър. Тя разпространява българския фолклор и култура повече от 40 години с голяма всеотдайност. Кати създава и танцов състав „Босилек" и е негова художествена ръководителка повече от 38 години. Това вероятно е и най-старият български танцов състав в Северното полукълбо.

Училището си сътрудничи и с известни български архитекти и художници, хора от различни сфери на изкуството: Васко Василев, Косьо Минчев, Стоимен Василев. В „Млади български гласове..." се пресъздават традиционни български обичаи като лазаруване, коледуване, кукери.