Ако се замислиш колко много са нещата, които могат да убият настроението ти дори в най-прекрасния ден, може да ти прилошее. Задръствания, досадни шефове и колеги, купища неочаквани задачи и провалени планове. Това са само част от гадостите, които могат да те сполетят, независимо дали си станал с усмивка или с лице към чаршафите. Алармата звъни точно в 7 часа всяка сутрин. Днес обаче реши, че имаш нужда от още 5 минутки сън, но вместо да отложиш позвъняването на будилника, просто го изключваш в просъница. Час по-късно осъзнаваш, че се е сбъднал един от най-страшните ти кошмари - успиване. И в този момент много от нас правят една голяма грешка: започват да бързат ужасно, ядосват се и изпадат в паника. "Когато побеснееш, че времето не ти стига за нищо, е най-вероятно да забравиш портфейла си у дома или да не можеш да си намериш ключовете", казва Гретхен Рубин, автор на бестселъра ,,Проект Щастие". Ето защо просто се успокой! Спри се на едно място за 5 минути и събери мислите си.

Както гласи една поговорка: ,,Който бърза, бавно стига." Задръстванията са втората най-често срещана причина за закъснения за работа след успиването. Освен всичко изнервянето от чакането и непрестанно подсвиркване с клаксона повишават кръвното налягане, сочат скорошни проучвания. Вместо да крещиш на шофьорите пред теб, които така или иначе няма къде да отидат, се усмихни дори и да не ти е до усмивка точно сега. Обади се в офиса, за да предупредиш, че ще се забавиш, и използвай времето, което ще прекараш в колата, за да послушаш любимия си изпълнител. Американски учени са доказали, че хората, които слушат музика в колата, имат по-ниско кръвно налягане от тези, които не го правят. Най-накрая успяваш да стигнеш до офиса, пращайки всички гадости по дяволите.

И в този момент изскача шефът ти, поставяйки ти задача, която не стига, че е ужасно сложна и трудоемка, а и трябва да бъде готова до вечерта. Ами сега? Нормално е да се изпълниш с гняв и притеснение, но не давай дълъг живот на тези чувства. Негативните емоции са свързани и с негативни резултати. Ниската работоспособност е един от тях. "Отдели си няколко минути, в които да дишаш дълбоко и да се успокоиш. Повтаряй си наум, че можеш да се справиш и за пореден път ще докажеш, че заслужаваш това работно място", съветва Кери Ригман, психолог. За да предотвратиш подобно излизане от релси в бъдеще, скрий малко лавандулово масло в бюрото си. Следващия път, когато побеснееш, си направи 10-минутна ароматерапия. Това ще те успокои и ще ти помогне да се концентрираш.

И точно когато си мислиш, че няма как да ти излязат още задачи, получаваш SMS от половинката си с молба да вземеш дрехите от химическо на път към дома. Абсолютно нормално е първата мисъл, която ти мине през главата, да бъде: ,,Да, само това не бях правил днес. Ти какво свърши за мен?" Това обаче няма да доведе до нищо хубаво. Вместо да пращаш гневно съобщение колко ангажименти имаш и без това, приеми това като жест, които ще направиш за човека, който ще те чака вкъщи след гадния ден, за да те прегърне и целуне. ,,Най-лошото за една връзка е да се състезавате кой за кого прави повече", подчертава Рубин. А и е доказано, че хората, които помагат на близките си и им правят услуги, са по-здрави и живеят по-дълго.