Адмистративен съд в Тренто в Италия отмени разпореждането на властите за елиминиране на мечката, известна като Джей Джей 4, уловена на 18 април след интензивно двуседмично издирване, започнало след като мечката уби 26-годишен мъж, излязъл на джогинг, предадоха световните агенции.

Съдът в Тренто поиска повече подробности относно динамиката на атаката, извършена от 17-годишната мечка и отмени временно заповедта животното да бъде евтаназирано. Така животът на мечката е пощаден поне до 27 юни. Но в действителност може и тогава да не стане ясно каква ще е съдбата на животното, защото за 14 декември е насрочено съдебно заседание по искането на групи за защита на животните мечката да бъде пратена в убежище за животни, в което не би представлявала заплаха за хората.

Семейството на убития от мечката млад мъж също се противопостави на убийството на животното, защото това няма да върне живота на сина им.

Местните власти обаче изтъкват, че смъртта на мъжа е можело да бъде избегната, ако мечката е била евтаназирала преди това, когато е нападнала други двама мъже през 2020 г.

Родителите на мечката Джей Джей 4 са били довени в Италия от Словения преди две десетилетия като част от финансиран от ЕС проект за увеличаване на популацията на кафеви мечки в страната, защото по онова време те са били на прага на изчезването там. Оттогава популацията е нараснала и има чести срещи на мечки с хора в района на Тренто.