Съдът в Мексико сити постанови Google да изплати 234,25 млн. долара на мексикански адвокат, претендиращ, че американският гигант е позволил разпространението на блог, който го обвинява в пране на пари.

Google заяви, че ще обжалва решението.

"Съжаляваме за присъдата", заяви Google в кратко изявление, получено от АФП, потвърждавайки глобата от пет милиарда песос (234,25 милиона евро).

Google  счита решението за "произволно, прекомерно и необосновано" и допълни, че ще се защитава до последна инстанция.

Ищецът е мексиканският адвокат Улрих Рихтер Моралес, който обвинява софтуерната компания, че е позволила разпространението на блог, който го замесва в предполагаеми престъпления, свързани с пране на пари, търговия с влияние и фалшифициране на документи.

"Нямам думи. Благодаря ви", заяви Рихтер Моралес в Twitter.

Той е автор на няколко книги за гражданството, една от които е озаглавена "Цифровият гражданин. Фалшиви новини и пост-истина в ерата на интернет".

Рихтер Моралес заяви, че през 2015 г. е поискал от Google да премахне анонимния блог. След това е подал жалба за "морални щети" и е спечелил в по-нисша съдебна инстанция.

Делото може да стигне чак до Върховния съд.

Решението на мексиканския съд от 13 юни "подкопава свободата на изразяване и други основни принципи", се казва в изявление на Google.

Тя вече се е сблъсквала с редица подобни жалби в други държави. В началото на юни австралийски федерален съд нареди на компанията да плати повече от 466 000 евро (487 700 долара) на австралийски политик, който смята, че е бил оклеветен във видеоклипове на комик, поместени в YouTube.