Българската общност в Калифорния събира дарения за издигане на паметник на българската азбука в Лос Анджелис. Страница за набиране на средства е отворена в GoFundMe, като необходимата сума за реализиране на проекта е обявена на $18 000. Макетът на монумента, дело на скулптора Бронислав Ликоманов, беше готов още през месец май миналата година. Скулптурата представлява стилизирана ръка на светец, държаща книга, която се превръща в птица в движение. Под книгата са издълбани първите четири букви от кирилицата – А, Б, В и Г. Буквите светят през нощта, за да символизират светлината, която знанието внася в живота на хората. Паметникът ще бъде изработен от бронз. Целта на инициативата е да се акцентира върху

приноса на българския народ

към универсалните ценности на световната цивилизация, а паметникът да се превърне в място, където българската диаспора да може да отбелязва най-важния духовен празник на България – 24 май. Поставянето на паметник на кирилицата се осъществява по идея на генералния консул Бойко Христов, а изработката е безвъзмездно дело на българския творец. „Това за мен е въпрос на чест и удоволствие и го правя безвъзмездно. Първоначалната ми идея беше да направя паметник на братята Кирил и Методий. След разговори обаче решихме, че трябва да се фокусираме по-скоро върху кирилицата. Затова направих макет на паметник, в който централна е фигурата на св. Климент Охридски“, обясни преди време скулпторът. Скулпторът Брони Ликоманов е роден в София. Роден е в семейство, в което никой не се е занимавал с изкуство. Брат му Йордан, с 11 години по-голям от него, тръгва по стъпките на баща си и става инженер. За малкия син Брони родителите също планират подобно бъдеще, но не и той. Завършва „Художествен дизайн“ в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ и „Анимационно кино“ в Националната театрална академия „Кръстьо Сарафов“. Съпругата му Роси също е родена в София и тръгва по стъпките на баща си, кинодокументалистът Михаил Лазаров. Преди заминаването им за Америка, Брони работи в анимационно студио в Унгария, а Роси е научен сътрудник в БАН и офис мениджър в едно малко белгийско студио. [caption id="attachment_834945" align="aligncenter" width="800"]Събират се дарения за паметника на кирилицата в Лос Анджелис Сн.: Личен архив на Брони Ликоманов, Facebook[/caption] Бронислав заминава със семейството си за САЩ преди 23 години, след като съпругата му печели зелена карта през 1999 г. Макар вече да са започнали работа по различни проекти в Европа, двамата решават да отворят нова страница отвъд Океана. В момента двамата живеят с децата си в Студио Сити, Калифорния. Работи като художник в анимационната индустрия повече от 20 години, за компании като Disney, Universal, Klasky Csupo и Loonland. Два пъти е номиниран за награда Еми.

Откриват читалня в генералното консулство на България в Лос Анджелис

Книгата „Едно“ на писателя Боян Бенев е първото издание, с което се поставя началото на новата читалня в генералното консулство на България в Лос Анджелис. Тя е написана на английски език, а след това - преведена на български. Това съобщи във Facebook публикация генералният консул Бойко Христов, цитиран от БТА. Откриват читалня в генералното консулство на България в Лос Анджелис Научнофантастичният роман засяга темата за това какъв би бил светът след 400 години. „Добре познат от малкия екран, Боян Бенев е талантлив и успешен предприемач в областта на технологиите и международното развитие. Той ни подари и двете издания, с които поставяме началото на нашата библиотека. Така изпълняваме обещанието си към Зара Пехливани от Лас Вегас, която подкрепихме с нашата съвместна инициатива „Последвай Зара - направи българска читалня в своя град“, посочва Христов. Зара е ученичка в 10 клас, която обича българския език и литературата и иска да даде възможност на малки и големи да четат. Тя е състезателка по фехтовка и национална шампионка на САЩ във втора дивизия. За броени месеци успява да събере над 100 български книги и интересът на дарители и читатели непрекъснато се увеличава. От консулството застават зад нейната мечта - да има мрежа от подобни читални на Западния бряг, те да поддържат връзка помежду си и да имат общи събития. „Съвсем скоро очаквайте повече подробности за библиотеката с български книги, която създаваме за вас, скъпи сънародници“, посочва още генералният консул на България в Лос Анджелис.