Страхът, че е възможно да се разруши съществуващото статукво, при което само хора, одобрени от управляващата върхушка, могат да побеждават в надпреварата за Белия дом, започна да ражда чудовища. Евентуалният избор на Доналд Тръмп за президент хвърли в ужас властите. Това най-ясно си пролича през миналата седмица, след като вестник „Лос Анджелис таймс", който през годините не е крил, че има добри връзки сред US разузнаването, описа сценарий за военен преврат в Америка, инспириран от избора на Тръмп за държавен глава.

„Американците, които разглеждат неотдавнашния опит за метеж в Турция като екзотична история от чужбина, би трябвало да имат предвид, че възможността за подобна нестабилност не би била немислима в САЩ, ако Тръмп спечели президентските избори", пише вестникът.

Според „Лос Анджелис таймс" г-н Тръмп бил „най-отявлено авторитарната фигура, осигурявала си президентската номинация на водеща американска партия". Изданието пише по-нататък: Тръмп изразява подкрепата си за всякакви авторитарни лидери, а ръководителят на кампанията му Пол Манафорт всъщност е работил за един такъв - за бившия украински президент Виктор Янукович.

Вестникът обаче премълчава, че именно при Янукович опозицията в Украйна успя да набере такава огромна популярност и толкова добре да се организира, че да го свали, без да е нужно да се намесва армията. Превратът срещу Янукович бе организиран след народни протести на площад „Независимост" в Киев, където наистина имаше и убити. Но как точно са се случили стрелбите и кой именно стои зад тях и до момента е огромна загадка. Затова пък дни преди падането на Янукович в интернет се появи запис на телефонен разговор между помощник държавния секретар Виктория Нюланд и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, от който става ясно, че г-жа Нюланд вече знае какво ще се случи и дори посочва кой ще е бъдещият украински премиер - Арсений Яценюк.

„Лос Анджелис таймс" очевидно също предварително е получил информация кое и как ще се разиграе. „Опитайте се да си представите ситуация, при която Тръмп разпорежда на американската армия да направи нещо глупаво, незаконно или неразумно. Нещо толкова опасно, че застрашава живота на американците и сигурността на САЩ. В случай че срещне съпротива от висшите военни, той вероятно ще преразгледа решението си и ще отстъпи, но какво ще стане, ако не го направи.

В такъв случай военнослужещите, които са се заклели да спазват конституцията и да се съобразяват с гражданската командна верига, ще бъдат принудени да избират дали да се подчиняват на закона, или да изпълняват желанията на някой, който открито изразява своето незачитане към него. Те вероятно ще изберат първото", обобщава вестникът, намеквайки, че сценарият за преврат срещу Тръмп вече е разработен някъде.