За празника наблегнете на пилешко, но махнете кожата

Постите приключват и съвсем скоро тези, които са се отказали временно от мръвката, ще изпитат отново удоволствието от вкуса на пържолата, пилешкото бутче, сиренцето и кашкавала. При това положение най-важно е месото, което включвате в менюто си, да е чисто. Когато дойде време да съставяте менюто за празничната трапеза, отделете специално внимание при избирането на месата, които ще включите. Препоръчвам да се избягва жилавото месо, което се намира около ставите на животното, заради хрущялите и сухожилията в него, защото организмът не ги усвоява. Вместо овче и говеждо пък прибегнете до агнешко и телешко. Месата от млади животни са с по-ниско съдържание на наситени мастни киселини, съответно са и по-полезни. Именно тези мастни киселини отключват заболявания като атеросклероза, диабет, хипертония и сърдечно-съдови инциденти. Храните с високо съдържание на мазнини могат да причинят дори рак на стомаха и на дебелото черво. Най-лесно ще различите качественото от некачественото, когато купувате цяло месо и внимавате то да не е шарено. Аз лично предпочитам шол, каре и бон филе. Ако направите този избор, несъмнено ще избегнете мазнините.

От всички видове меса безспорно най-полезни са птичите. При пилешкото и пуешкото обаче задължително трябва да отстраните кожата. Субпродуктите също не са за предпочитане, тъй като са с много ниска хранителна стойност. В повечето случаи готовата кайма е с високо съдържание на сланина и сол. Затова за коледните сармички и кюфтенца ви съветвам да си вземете цяло месо и да си го смелите сами. Ако така каймата ви се струва много суха, спокойно можете да добавите няколко лъжици зехтин. Когато купувате колбаси обаче, трудно можете да избегнете мазнините. Във всички видове наденици, салами, кренвирши и консерви съдържанието на мас е минимум 20%. Ето защо най-добре за здравето на вашето семейство е празничните блюда с мезенца да включват пастърма, филе и шунка от цяло месо.

Освен към мръвките след пости се връщаме и към всички млечни продукти. Млякото е ценна храна, богата на белтъци, мазнини, въглехидрати и минерални соли. Съдържа и различни витамини - А, С и В", подчертава проф. Байкова. Заради ценните си съставки то често е включвано в диети на хора, страдащи от различни заболявания. Диетолозите препоръчват да похапвате поне 250 г мляко на ден и 50-100 г сирене. Освен много мазнини и белтъчини, които сиренето съдържа, то носи и ценни съставки, полезни за пълноценната работа на стомаха. Между солите с особено значение се открояват калциевите и фосфорните, които предпазват от заболяване венците и зъбите.

 

Проф. Донка Байкова, водещ специалист в областта на храненето и диететиката.