Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

 
Ако „добрият стар“ бутон Like днес е толкова „пъргав“ и лесен за употреба, основната заслуга е на българин. Името на Стоян Стефанов ще бъде записано в историята не само на Facebook/Meta, но и на цялата глобална мрежа. Нашето момче е част от екипа за оптимизиране на бутона Like, който преди години е бил доста тромав. Като си помисли човек живота на колко много хора докосва това мъничко нещо... Колко емоции, колко нови връзки, приятелства и любови са тръгнали от него... А е било служебното предизвикателство на българина. Стоян е стигнал до най-ефективния алгоритъм за оптимизиране на бутона. А Facebook/Meta благородно предоставя кода на Стоян и на своите конкуренти от Google+ и останалите социални мрежи, защото това е от полза за потребителите – основен принцип в Silicon Valley (Силициевата долина). После алгоритъмът на българина

се разпространява навсякъде из интернет
където има функция Like.

 Стоян Стефанов е роден в София, завършва Софийска математическа гимназия и МЕИ. През 2002 г. учи и следдипломна квалификация по IT в университета McGill в Монреал, Канада. През 2007 г. започва работа в Yahoo, а от 2010 до 2020 г. е софтуерен инженер във Facebook/Meta. Голямата му страст е web performance и в чaстност JavaScript - езикът, който кара уеб страниците да оживяват, да имат поведенчески функции, а не да са статични. На тази тема основно са десетината книги, които е написал, като най-популярни са „JavaScript Patterns“, „Object-Oriented JavaScript“ и като съавтор „High-Performance JavaScript“ и „Even Faster Web Sites“.

Подобно на своите събратя от „долината“, Стоян е отворен и дружелюбен. Ексклузивното му интервю за BG VOICE е първото след години на мълчание. „Скоро водих семейството в българското заведение „Механата“ в Чикаго, защото едната ми дъщеря учи там. Исках да се снимам с вестник „BG VOICE“, но беше изчерпан“, казва той в началото на интервюто. Напомня ми, че любезността е част от културата на хората от Силициевата долина. Екипът на Стоян във Facebook/Meta е част от екипа „Платформа“. Идеята е да предлагат на други компании да създават приложения, като използват социалната мрежа като платформа, върху която да правят интересни неща. Например игри като Candy Crush или Farmville. За 10-те години, в които работи за най-популярната социална мрежа, Стоян се занимава

с два основни проекта
Единият е „Логин“ – когато други сайтове или приложения използват Facebook/Meta, вместо да карат хората да си правят още пароли. Другият е „Плъгини“ – малки „парчета функционалност“, които собствениците на сайтове си слагат на страниците. Най-разпространеният плъгин е бутонът Like. 

Стоян избира да работи за performance, защото го вълнува „как всичко да се зарежда по най-бързия начин“. „Когато се присъединих към Facebook/Meta, избрах първо да работя на Like бутона и да го направя колкото се може по-бърз. Тъй като ефектът е върху целия интернет, имах възможността и предизвикателството да направя целия интернет по-бърз и приятен за всички хора, включително и за собствената ми майка. А това е мисия, която ми допада. Казвам „избрах да работя“, това може да звучи малко странно, но във Facebook/Meta ти си избираш над какво да работиш и кога искаш да си смениш екипа или типа работа.   Това също означава, че си свободен да работиш и над други неща, паралелно с „нормалната“ работа. Инженерната култура в компанията те предразполага, като видиш нещо, което не работи както смяташ за добре, каквото и да е, да седнеш и да го оправиш. А не да търсиш кой отговаря за това специфично нещо“, споделя софтуерният инженер. С Марк Зукърбърг

е бил на „ти“
през цялото време. „Той е много достъпен“, казва Стоян. От него IT специалистът ще запомни важни житейски истини. Например, че persistence, или постоянството, много често се подценява от тези, които пишат историята. Нужен е упорит труд. А той обикновено не е толкова интересна история, колкото, да кажем, overnight success – успехът за една нощ.

„След почти 10 години вече беше време за промяна. Това е най-дългото време, което съм прекарал с една компания“ - така коментира той напускането си на Facebook/Meta през 2020-та. През цялото време в него се борят две страсти - програмирането и музиката. Няколко години е соло китарист в алтернативната рок банда Anaconda Limousine в Лос Анджелис. Групата се разпада, след като миналата година умира вокалистът Стив Уайнберг. „В традицията на рокендрола Стив почива в гробището „Холивуд Завинаги“, близо до Крис Корнел от Soundgarden и Джони Рамоун от The Ramones“, споделя Стоян. „Новата ми група се казва... „Созопол“! - съобщава тържествуващо музикантът. - Не е моя идеята. Съоснователят ми, барабанистът Шон Белосо, не хареса предложението ми за име Black Seas („Черни морета“), защото много напомняло на популярните Black Keys (рок дуо - б.а.). Той идея си нямаше къде се намира Черно море, но разгледал по-подробно картата и един ден ми показва: „Гледай какви имена на градове,

звучат толкова cool:
Ахтопол, Созопол, Несебър!“ Успоредно с групата Стоян учи класическа китара и композиране в местния „Санта Моника Колеж". „Свиря с хора от колежа постоянно. Даже скоро хорът изпя моята композиция „Демокрация“ и членове на пиано ансамбъла към колежа свириха композицията ми за 2 пиана „Балканеска“. Рок в групата, класика в училище, ха-ха. Преди две седмици свирих на концерт класическо парче от български жив композитор - Атанас Уркузунов“, споделя той. Има около десетина авторски композиции.

„След две години музика, през юли се върнах към програмирането в нова фирма. Сега съм Engineering Fellow - най-високото ниво инженерна титла“, самоиронизира се Стоян. Работи в компанията Catchpoint върху продукта WebPageTest.org (https://www.webpagetest.org/), който е open source (със съдържание, отворено за всички - б.а.) и любим на всички негови колеги и приятели от Web Performance индустрията. „Всичко, което правя по продукта, е публично достояние, което е много забавно - казва той. - Бъгове и предложения идват от хора в индустрията, които често познавам. И даже наум чета каквото пишат и „чувам“ техния глас в главата си. Общо взето се чувствам като част от семейство. Част от работата е и да пиша блог постове и да се виждам с „клиенти“, разбирай - нови и стари контакти от нашата индустрия, на конференции и локални meetup-и.“ Днес той живее със съпругата си, също българка, и двете си дъщери в Лос Анджелис и се наслаждава на средностатистическите 320 слънчеви дни в годината в региона.