Чан Сон-тек (първият вляво) бе съпруг на сестрата на покойния лидер Ким Чен-ир (с тъмните очила в средата) и негов довереник

Само за няколко дни в Северна Корея се случиха две важни неща. Официалните медии за първи път оповестиха публично, че важна политическа фигура е снета от заеманите длъжности. Буквално веднага след това телевизията не само съобщи в най-големи подробности за провиненията на въпросното лице, но и излъчи ареста му, а след това разказа и за екзекуцията му. КНДР е сталинистка държава със сталинистки медии. Подобни комюникета за поредния низвергнат комунистически деец някога са били всекидневие в СССР на Сталин, но Пхенян до този момент избягваше публичното говорене. От време на време някое известно лице от върхушката изчезваше от небосклона, но единствено слуховете даваха насока на това какво може да се е случило с него. Южнокорейските и някои японски медии публикуваха непотвърдени новини, че този или онзи генерал или висш функционер са разстреляни като предатели, но това никога не намираше потвръждение. Затова миналата седмица може да се нарече особено важна в развитието на севернокорейските медии под ръководството на новия вожд. Още повече, че не говорим за кой да е от управляващата Трудова партия. А за чичото на Ким Чен-ун.

Чан Сон-тек беше ключов посредник при властовия преход след смъртта на бившия лидер и баща на Ким Чен-ън - Ким Чен-ир през 2011 г. и беше определян от някои наблюдатели като сивия кардинал. Редица медии след екзекуцията му го нарекоха и реформатор, но е трудно да се определи до каква степен е изповядвал тези идеи при толкова затворена държава. Съпруг на сестрата на Ким Чен-ир - Ким Гьон-хи, той често придружаваше неговия син.

Севернокорейската телевизия съобщи в официозните си новини, пълни по принцип с партийни хвалебствия е раболепие пред вожда, че Чан Сон-тек е бил отстранен, тъй като работел срещу партията и държавата и смятал да организира военен преврат. Телевизията излъчи запис от специално свикан за целта Пленум на партията, на който е било разгледано поведението на чичото. Самият той бе показан да седи на втория ред в залата. На трибуната се изреждаха различни дейци, за да повторят едно и също - Чан Сон-тек е предател. Сред различните престъпления, в които бе обвинен, са финансови злоупотреби и продажба на национални блага за лична изгода. ,,Идеологически болен и изключително ленив и с лек морал, той е използвал наркотици и е пилеел чужда валута в казина, докато се е лекувал в чужда страна на разноски на партията", съобщи телевизията.

В един момент, след като и последният оратор приключи с изчитането на еднотипните обвинения, пред безизразния поглед на племенника двама милиционери се насочиха към мястото на Чан Сон-тек и го изведоха от залата. Ден по-късно телевизията пусна снимка, на която Чан бе застанал пред няколко униформени лица. Диктор съобщи зад пкадър, че той е бил изправен пред военен трибунал и осъден на смърт. Присъдата е била изпълнена незабавно.

Подобно официално съобщение с детайлно изброени обвинения срещу политическа фигура, с репортажи и нагледни снимки е уникално за севернокорейските власти. Такова нещо не е имало дори при жестокия изпечен сталинист Ким Ир-сен - дядото на Ким Чен-ън. Историци тези дни припомниха, че честа практика на Ким Ир-сен е била не да екзекутира неудобните, а да ги изхвърля от властта. Оставял ги в небитието няколко години, а след това ги връщал обратно. Така си спечелвал верни като кучета сподвижници, които повече не смеели да мръднат ни на йота от това, което той заповяда.

Сега само за една нощ Тек се превърна от чичо и ментор на върховния лидер в ,,антиреволюциенен" престъпен елемент. В излъчен по телевизията документален филм за Ким Чен-ън веднага след екзекуцията бяха отрязани епизодите, на които той е с чичо си. Сайтовете на телеграфната агенция на Северна Корея ЦТКА и на партийния орган ,,Нодон синмун" пък бяха блокирани за няколко часа, а после се видя, че от тях липсват всички новини, в които Чан Сон-тек се споменава в положителен смисъл. Все пак Чан заемаше дълги години висши постове в управляващата Корейска работническа партия (КРП) и в Държавната комисия по отбрана - най-важният военен ръководен орган на страната. Той редовно водеше преговорите с Китай - единственият голям съюзник на Пхенян.

Според анализатори това е най-голямото разместване на пластовете в ръководството на Северна Корея, откакто Ким Чен-ън пое държавното кормило преди две години. Някои анализатори побързаха да коментират, че случилото се изглежда като поредният от серия внимателно премерени ходове, чиято цел е да демонстрират, че младият лидер държи контрола в свои ръце, и да затвърдят неговия авторитет и независимост. Други наблегнаха на факта, че Тек е бил поставен на тази ръководна позиция от вече покойния Ким Чен-ир с цел да играе нещо подобно на регент на младия и все още необучен лидер, а съдбата на регентите по целия свят обикновено не е радостна.

най-правдоподобна обаче изглежда трета версия. Любопитно е, че освен дежурните обвинения за готвен преврат с цел да се събори социалистическия строй, имаше и още две - той водел ,,развратен и порочен живот" и имал ,,непристойни взаимоотношения с няколко жени". Още на следващия ден след екзекуцията му вестник ,,Нодон синмун" - органът на Корейската трудова партия, съобщи, че е готов организационният комитет по отбелязването на годишнината от смъртта на Ким Чен-ир. Бе публикуван и пълният списък. Сред лицата бе и това на лелята Ким Гьон-хи. В Северна Корея има традиция още от времената на Ким Ир-сен, че когато един член от семейството е пнизвергнат, това спохожда и останалите. Ако някой е осъден на каторга, в лагера се пращат и съпругата, и децата му, дори бабите и дядовците. Фактът, че лелята не само е оцеляла, но дори продължава да се ползва с доверието на вожда и е включена в такъв важен орган като комитета по организирането на годишнината от смъртта на предишния диктатор, говори че случаят с Чан Сон-тек е много по-вероятно да е започнал от битова драма, а едва след това по настояване на съпругата да се е разраснал в национално предателство. Ако лелята е спипала съпруга си Чан, който често пътува зад граница и по-лекият живот му се е услаждал, с любовница, това обяснява цялата истерия около случая. Дори партийната повеля и сигурността на една държава понякога не са толкова важни, колкото ревността и жаждата за отмъщение на една жена.