Републиканският губернатор Бил Лий подписа законопроект в четвъртък следобед, който ще ограничи публичните драг шоу представления в Тенеси. Така неговия щат става първият, който направи това тази година.

Щатският сенат прие по-рано в четвъртък, след вот, преминал по партийна разграничителна линия, законопроекта за ограничаване на "кабаретните представления за възрастни" върху обществена собственост, за да ги прикрие от погледа на деца. Нарушителите са запрашени да отговарят за простъпка, а рецидивистите - за престъпление.

Законопроектът, който Камарата на Тенеси прие миналата седмица, дефинира кабаретно представление за възрастни като представление, "в което участват танцьорки без горнище, гоу-гоу танцьорки, екзотични танцьорки, стриптизьорки, имитатори на мъже или жени, които осигуряват забавление, което привлича похотливи интереси, или подобни артисти."

Републиканците имат ограмна мнозинство както в Камарата на представителите и в Сената. Законът ще влезе в сила от 1 юли 2023 г. Мярката в Тенеси е първата от близо дузина подобни законопроекти, които в момента си проправят път през ръководените от Републиканската партия щатски законодателни органи.

Републиканците казват, че изпълненията излагат децата на сексуални теми и образи, които са неподходящи - твърдение, отхвърлено от защитниците на драг представленията, които казват, че предложените мерки са дискриминационни срещу LGBTQ общността и биха могли да нарушат наредбите на Първата поправка. 

Тъй като проблемите на транссексуалните лица и драг културата стават все по-масови, подобни представления – които често представят мъже, облечени като жени с преувеличен грим, докато пеят или забавляват тълпата (въпреки че някои изяви включват по-безцеремонно съдържание)  - понякога са мишена на атаки. Защитниците на LGBTQ казват, че разглежданите законопроекти допринасят за повишено състояние на тревога за общността.

Преди подписването на законопроекта Лий беше обвинен в лицемерие, след като неидентифициран потребител на Reddit публикува снимка от годишник на гимназия от 1977 г., която претендира да показва бъдещия губернатор, облечен в женско облекло и перука, заедно с ученички, облечени в мъжки костюми.

Не е ясно дали снимката е автентична.

На пресконференция в понеделник губернаторът на Републиканската партия игнорира въпроса дали някога е бил в драг облекло, но отхвърли всякакви сравнения между предполагаемото изображение и законодателството за драг шоу.

"Какъв смешен, смешен въпрос е това, смесването на нещо подобно със сексуално забавление пред деца, което е много сериозна тема", каза Лий, според филиала на CNN WZTV.