Съдебна заседателка беше отстранена от процеса за двойно убийство на Алекс Мърдо в четвъртък сутринта, след като съдията научи, че е говорила за случая с приятелите си. 

Алекс Мърдо е обвинен, че е прострелял смъртоносно жена си и по-малкия си син в имението на семейството през юни 2021 г. Опозореният адвокат от Южна Каролина получи обвиненията в убийствата им повече от година по-късно.

Преди заключителните аргументи на защитата в четвъртък съдия Клифтън Нюман информира съда, че е получил оплакване от член на обществото, според което съдебната заседателка е имала "неподходящи разговори със страни, които не са свързани със случая".

Заседателката е отрекла, когато е била запитана за това в кулоарите в Съдебната палата на окръг Колитън в Уолтърборо във вторник, каза той. В сряда обаче бяха разпитани трима свидетели, които разкриха, че членката на съдебното жури е предложила мнението си относно доказателствата, представени в процеса, на най-малко трима души, посочи съдията.

"За да се запази целостта на процеса и интересите както на щата, така и на защитата при справедлив процес, този съдебен заседател ще бъде отстранен и заменен от друг съдебен заседател“, каза Нюман пред съда.

И щатът, и защитата бяха съгласни с нареждането. Нюман информира съдебната заседателка за заключението, че тя е обсъждала случая "умишлено или неволно" с хора, които не са в журито, въпреки заповедта му да не го прави, и че от него се изисква да я отстрани.

Съдията я описа като "страхотен съдебен заседател", който изглеждаше "внимателен към делото и се представи добре" и й благодари за нейната служба.

"Сигурен съм, че с цялото време, което сте инвестирали в него, вероятно не Ви е приятно да не продължите", каза Нюман, "Не предполагам, че умишлено сте направили нещо нередно, но за да запазим почтеността на процеса и за честност към всички замесени страни, ние ще Ви заменим с някой от другите съдебни заседатели."

Новият съдебен заседател положи клетва преди защитата да започне изнасянето на заключителните си аргументи.

Процесът вече е в своята шеста седмица и съдебното жури скоро ще се подготви за разисквания. Остана само един резервен съдебен заседател от първоначалните шестима. От началото на процеса няколко съдебни заседатели бяха отстранени поради заболяване.

Последното сътресение идва ден след като членовете на журито отидоха до местопрестъплението - ловния имот Мозел от 1772 акра в Айлъндтън - за да получат представа за мястото, където са извършени убийствата.

52-годишната Маргарет Мърдо и 22-годишният Пол Мърдо бяха намерени мъртви с множество огнестрелни рани близо до кучешките колиби в имението на семейството. 54-годишният Алекс Мърдо многократно отрече да ги е убил и пледира невинен по обвиненията.