Бойко Коцев

Българският посланик в Москва Бойко Коцев се включи в дипломатическа интрига, за която все още не е ясно от кого е поръчана. Всичко започна, след като България отказа да приеме в страната руска парламентарна делегация, ръководена от шефа на Думата Сергей Наришкин, заради санкциите, които ЕС, САЩ и Канада наложиха на Русия. Г-н Коцев обаче съобщил на руското правителство, че изявлението на говорителя на българското МВнР за отменената визита съдържало предпоставки за некоректни тълкувания. Макар то да бе пределно ясно - визита няма да има, понеже г-н Наришкин е в списъка с лица, на които е забранен достъпът до ЕС, САЩ и Канада. Коцев буквално е казал: „Това изявление не съответства на реалната ситуация", става ясно от изявление на зам.-ръководителя на администрацията на Думата Юрий Шувалов. ,,Във връзка с неотдавнашното изявление от името на МВнР на България аз поканих в Думата посланика на България в Руската федерация. По време на разговора посланикът се съгласи, че съобщението на говорителя на МВнР на България дава основание за некоректни тълкувания и не съответства на реалния преговорен процес между председателите на парламентите на двете страни", заяви дословно Шувалов и добави, че е чул от посланика висока оценка за дейността на председателя на Думата. Коцев се изказал още, че дружбата между руския и българския народ продължава да е в основата на развитието на отношенията между двете страни.
Визитата на Наришкин бе планирана за 6-8 май

Тя трябваше да бъде отменена, след като името на председателя на Думата влезе в списъка на ЕС на руските официални лица със забрана да влизат на територията на общността и на които финансовите сметки се замразяват. За отмяната на посещението бе съобщено миналия вторник с нарочно изявление на говорителя на българското външно министерство. В него се казва: „Спрямо Сергей Наришкин са наложени и действат следните ограничителни мерки на ЕС: забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите членки на ЕС; замразяване на всички финансови средства съгласно Решение на Съвета 2014/151/ОВППС от 21 март за изпълнение на Решение 2014/145/ОВППС относно налагането на ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и имплементиращи Регламенти 208/2014 от 5 март и 269/2014 от 17 март.
Горепосочените актове на ЕС са пряко приложими в България и задължителни за изпълнение. Решението на ЕС е в сила от 21 март 2014 г. - деня на публикуване в Официален вестник на ЕС, и понастоящем се прилага до 17 септември 2014 г., като подлежи на постоянен преглед. Действието му се удължава или самото решение се изменя в зависимост от случая, ако Съветът прецени, че целите му не са постигнати."
Колко неясна е позицията на българското МВнР

в това прекалено ясно и точно съобщение?
Миналата сряда, тоест веднага след като стана ясно за отказа на България, Юрий Шувалов в качеството му и на ръководител на звеното за връзки с обществеността на Думата, направи коментар пред журналисти, че „позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на държавната Дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява". Той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това „по взаимно съгласие на страните посещението било отложено за по-късна дата". „Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни", заяви още Шувалов и допълни, че „в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал".
Принцип в световната дипломация е съответният посланик стриктно да се придържа към официалната позиция на страната, която представлява. И също никога да не прави негативен или двусмислен коментар на вече прочетено изявление на говорителя на МВнР. Бойко Коцев обаче е нарушил и двата принципа. Странното е, че за действията си не само не му бе потърсена отговорност от външния министър Кристиан Вигенин, те дори не бяха коментирани от него. Което навява съмнения, че Коцев може би е действал по негово разпореждане. Официално България е плътно с останалите си съюзници от ЕС, но тайно го играе куртизанка, която се подмилква на Русия. При положение че всеки посланик комуникира с властите на странатафдомакин според дадените му инструкции, напълно допустимо е да се предполага, че указанията, спуснати от Вигенин на Коцев, са били именно такива. Единственото, което външният министър не е преценил, е, че на срамните извинения на BG посланика ще бъде дадена гласност от руска страна. Но ситуацията за Русия, която е изолирана от почти целия свят, в момента е такава, че тя се възползва от всяка възможност да демонстрира пред населението си, че не е изолирана, а разните там провалени визити са плод не на санкциите, а на ,,некоректни тълкувания".

Кой е Бойко Коцев?

Разсекретени документи от ,,Уикилийкс" представят Бойко Коцев като бюрократ, кариерист, съветник на мафиотски бос, чийто баща вероятно е участвал в убийството на писателя дисидент Георги Марков. Коцев има подробна характеристика в поверителна дипломатическа телеграма, изпратена от US посланика в София Джон Байърли през 2007 г. ,,Назначаването на Бойко Коцев в Брюксел се дължи на вътрешнопартийни политики и е малко вероятно той да подобри реномето на България в ЕС", пише дипломатът. Коцев е представен като опитен, но и като уклончив бюрократ и кариерист, способен на „византийски номера". Експерти на ЕС, които подготвят докладите, са се оплакали от липса на сътрудничество от страна на служители на МВР по същото време, когато Коцев е зам.-министър, отговорящ за въпросите на интеграцията в ЕС.
В първия си мандат като заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски Коцев е отговарял за преговорите по раздел „Съдебна система и вътрешни работи" от Договора на България за присъединяване към ЕС. Именно тези области са най-критикувани във всички доклади от мониторинговия механизъм на ЕС след присъединяването. Освен това Коцев с бездействието си е провалил мащабен американски проект за сътрудничество между американските служби и МВР.
Г-н Байърли не пропуска и факта, че бащата на Бойко Коцев - Васил Коцев, е най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България и твърде вероятно е участвал в ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г. ,,Бойко Коцев е стриктно лоялен към социалистическия „барон" Румен Петков, но също така е политически приемлив за президента Георги Първанов и за министъра на външните работи Ивайло Калфин, които вземат решения за дипломатическите назначения", смята американският дипломат.
Най-шокираща без съмнение е информацията, съобщена на американците от бившия шеф на НСС Атанас Атанасов. Според него Бойко Коцев е бил неофициален юридически съветник на покойния Стоил Славов, съосновател на СИК, взривен в един асансьор през 2004 г. Байърли уточнява, че информацията не е потвърдена от независими източници. За Славов е известно, че преди да стане силов застраховател, е работил в УБО, карал е пилотната кола на ескорта на Тодор Живков и дори за малко е бил лична охрана на диктатора, преди той да бъде свален.