Мислехме, че са загубени завинаги, но ,,Сони" изненада тези дни с нов вид касета - досущ като тези от едно време. Тя вече няма да се върти на уокмени, а ще е ново средство за съхранение на информация. Компанията се надява да направи отново касетите интересни за индустрията. Японският производител представи тази седмица касетка, която може да побере десетки хиляди песни.

Иновативната технология за съхранение на информацията върху лентата позволява складиране на 148 GB върху квадратен инч, или около 185 TB върху цялата касета. 

И въпреки че това едва ли ще направи касетите отново любимия ни начин за слушане на музика, защото най-малкото ще е трудно да достигнеш края на плейлиста, без да изслушаш или превъртиш няколко дни музиката, решението на ,,Сони" се смята за пробив в индустрията, където съхранението на информация ще става все по-гореща тема. 

Използването на касети е по-евтиният и по-енергоефективен начин от твърдите дискове в дейта центровете, но достъпването на информацията след това е далеч по-сложен процес. Предстои ,,Сони" да направи постижението си търговски достъпно, но все още не знаем кога ще стане това, нито каква ще бъде цената на 185-терабайтовите касети. 

Междувременно през март 2014 г. ,,Сони" заедно с ,,Панасоник" обявиха и друго решение за съхранение на информация, този път с по-широка аудитория. Става въпрос за т.нар. архивиращ диск, който ще побира между 300 GB и 1 ТB данни. Очаква се да видим първите такива дискове на пазара през 2015 г., а ,,Сони" обещава, че информацията от тях ще бъде четима поне за 50 години напред. Удачен вариант да съхраняваш любим сериал или колекция филми, но тепърва предстои да го видим реализиран.