Боинг 747 на път от летище JFK в Ню Йорк за Лиеж, Белгия, беше принуден да се върне на 9 ноември, след като кон успя да се развърже в товарното отделение.

Животното, което се освободило от кабината си, в която пътувало, е трябвало да бъде евтаназирано поради степента на нараняванията си, които е получило, съобщиха служители от летището.

Товарният полет, изпълняван от чартърната авиокомпания Air Atlanta Icelandic, вече се е бил изкачил на височина около 9500 метра, когато екипажът се е свързал с контролната кула на въздушното движение в Бостън, за да съобщи, че конят се е освободил. 

„Нямаме проблем (...) що се отнася до летенето“, казва един от пилотите в записа, публикуван в YouTube. „Но не можем да върнем коня безопасно“.

Животното е било едно от 15-те жребци, транспортирани до Лиеж за продажба в  Европа. То успяло да се осбвободи от кабината, в която било поставено малко след излитането, когато самолетът навлязъл в турболентна зона, обясни Джон Кутичели, ръководител на корпорацията, отговорна за управлението на карантината на животните и износа на Международното летище "Кенеди".

Конят се е изплашил и е успял да прескочи наполовина високата предна преграда,

увисвайки с с предните си крака на нея, докато задните, останали заклещени от вътрешната страна. 

„Това е едва вторият подобен случай през всичките години, откакто транспортитраме коне. А ние правим това хиляди пъти годишно. Много жалко събитие, но този кон беше уплашен", казва Кутичели.

В записите може да се чуе как контролът на въздушното движение удовлетворява молбата на пилотите да се върнат на летище JFK. Пилотът също моли ветеринарен лекар да посрещне самолета при кацане, защото „имаме кон в затруднение“.

"В този момент", казва Кутичели, „събрахме на летището ветеринарни лекари, гледачи на животни, медицинско оборудване, линейка за коне, всичко необходимо за спасяване на този кон.“

„Трябваше да изведем другите коне, за да вкараме оборудването, за да измъкнем коня“, обяснява той.

Но след като животното било свалено на земята, ветеринарите установили, че нараняванията му са твърде тежки, за да оцелее, и то е евтаназирано, каза още Кутичели.