Шестима души са загинали, а 18 са ранени, след като училищен автобус и камион се сблъскаха на магистрала в Охайо във вторник сутринта. Още три превозни средства са участвали в инцидента, станал малко преди 9 сутринта на междущатска магистрала 70 West в окръг Ликинг, близо до подлеза Smoke Road.

Трима от загиналите са ученици в местните училища в Tuscarawas Valley в Zoarville, останалите трима са възрастни и са били в друго превозно средство. 

Всички загинали са пътували за конференция на Асоциацията на училищните настоятелства в Охайо в Кълъмбъс. Групата на гимназията е трябвало да свири на конференцията.

Тримата ученици са идентифицирани като Джон У. Мозли, 18; Джефри Д. Уоръл, 18 г.; и 15-годишната Кейтлин Оуенс. Тримата възрастни, които са пътували в един автомобил са от персонала на училището и бяха посочени като учителите Дейв Кенат, 56, и Шанън Уигфийлд, 45, както и придружителката Кристи Гейнър, 39.

Мозли беше обявен миналия месец за ученик по изящни изкуства на месеца. В неговия профил на училищния уебсайт се казва, че 18-годишният младеж е член на TVHS Marching Band, Select Choir, Drama Club и Track team и наскоро беше избран да участва в All-State Choir на Асоциацията на музикалните преподаватели в Охайо.

„Неговите хобита включват пеене, програмиране и упражнения. След дипломирането си той планираше да вземе една година почивка, за да преследва кариера в актьорството и след това да отиде в колеж за компютърно програмиране“, пишат от училището.

Уоръл, който беше известен като Джей Ди, спечели наградата за изящни изкуства през май. Той е описан като член на TVHS Marching & Concert Bands, Select Choir, Dram Club, Speech & Debate team и Pep Club. Той искаше да учи психология и вокална музика или да си намери работа като озвучител.

Камионът блъсна автобуса отзад,

причинявайки огромен пожар. Шон Грейди, директор на Агенцията за управление на извънредни ситуации на окръг Ликинг, каза, че в чартърния автобус, превозващ ученици от училище в източната част на Охайо, са били общо 57 души.

Снимки, направени от мястото на инцидента, показват задната част на автобуса, напълно обхваната от пламъци. Смята се, че петнадесет от 18-те ранени са непълнолетни. 

Други изображения, заснети от камери за трафик и споделени от Министерството на транспорта на Охайо, показват реакцията при извънредни ситуации на мястото. Могат да се видят гъсти кълба дим, излизащи от двете превозни средства.

Майк Деуайн, губернаторът на Охайо, каза, че се моли за всички участници в катастрофата и техните семейства и нареди знамената да бъдат свалени наполовина.

„Това е най-лошият ни кошмар, когато имаме автобус, пълен с деца, участващи в катастрофа и със сигурност най-лошият кошмар, който семействата могат да издържат или едно училище може да издържи“, каза той.

Разследването на катастрофата ще отнеме известно време. До 16:30 ч. във вторник магистралата в източна посока беше отворена отново, но тази в западна посока остана затворена.