Служебният министър на икономиката Петко Николов е анулирал назначенията на 13 нови търговски аташета, избрани след конкурс по време на предишното правителство. Експертите, преминали продължителна и тежка процедура на изпити и защита на концепции, са били пред заминаване в търговските служби зад граница. На 7 май обаче са били уведомени по телефона, че трудовите им договори и заповедите за командировка са анулирани.

До момента никой от министерството не е дал обяснение на засегнатите, не са им връчени и писмени уведомления за прекратените договори. На сайта на МИИ не е публикувана новата заповед на министъра, още по-малко - прессъобщение.

От "Сега" още на 8 май задават въпроси към министър Николов какви са причините за анулираните назначения и дали смята да насрочи нов конкурс, но до този момент не са получили отговор.

Става въпрос за шумно обявения още през септември м.г. публичен конкурс за търговски представители в над 20 държави с нови критерии и възможност за първи път наши сънародници в чужбина да се кандидатират за страната, в която живеят. Тогавашният министър на икономиката Богдан Богданов обяви, че премахва изискването за представители на държавата в службите за търговско-икономически въпроси да се допускат само хора, които поне две години са били държавни служители. "Искаме да спрат политическите назначения и на тези позиции да се назначават само експерти", обясни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Интересът към работа в службите за търговско-икономически въпроси в посолствата на България зад граница е голям - заявления подават близо 200 кандидата. Участници в конкурса, разказват, че той е преминал на няколко етапа - след предварителна селекция, всеки кандидат е трябвало да представи концепция, оценявана от професори от Икономическия инстут на БАН, освен това е имало изпит по два чужди езика, проведен от преподаватели от Софийския университет. Проведени са и тестове за компютърна грамотност, както и събеседване със специална комисия от университетски преподаватели, посланици и представители на бизнеса.

Такава сложна процедура, с толкова много ангажирани хора за провеждането й, трудно може да се представи като опорочена, ако това е евентуалният мотив за анулираните назначения.

Икономическото министерство обяви в края на март резултатите - одобрени са 13 души за следните дестинации: Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирство, гр. Дубай; САЩ - гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.

В началото на април одобрените търговски аташета провеждат обща среща с ръководството на министерството, обсъждат задачите, одобряват се заповедите за командироване и трудовите им договори. Министерството на външните работи определя и съответните дипломатически рангове на 13-те търговски представители и започва процедура за изваждане на дипломатически паспорти. Назначенията на аташетата са за началото на юни.

Изненадващият отказ на служебния министър Николов да командирова избраниците ги поставя в крайно неприятно положение. Някои от кандидатите са напуснали предходната си работа, а на някои от тях и съпругите им. Немалки разходи на кандидати от чужбина, които са пътували по няколко пъти до страната ни, за да участват в различните етапи на конкурса, отиват на вятъра. Да не говорим за напрежението и напразно положения труд в тежкия конкурс. Самото министерство на икономиката също е направило немалко разходи да го организира. 

Разочаровани от развитието на нещата и от липсата на всякаква връзка с икономическия министър, отстранените търговски аташета ще искат среща със служебния премиер Димитър Главчев. Според юристи те имат пълно основание да търсят правата си в съда.

Назначаването на търговски представите на България в чужбина не е от сега. Още през 2020 г. Службата по търговско-икономическите въпроси в САЩ затваря представителството си в Чикаго

Това става вероятно, за да се намери по-удобна служба на приближена до Симеон Сакскобургготски.

Интересното е, че само преди по-малко от 3 месеца от случката тогава, е разкрито търговско представителство към консулството в Лос Анджелис. Там е назначена Любка Качакова - бившата заместник-министърка в два кабинета - първо на икономиката при Симеон Сакскобургготски и след това на околната среда и водите при тройната коалиция (ДПС-НДСВ-БСП). Интересен факт е, че дъщерите на Качакова живеят и учат точно в Лос Анджелис.