По улиците на Чикаго ще бъдат монтирани т.нар. POD (Police Observation Device) – големи и видими камери, които са боядисани в син цвят и са с логото на полицията в града. Те ще бъдат поставени на всички места, в които има концентрация на престъпления. Това съобщиха кметът Брандън Джонсън и началникът на полицията Лари Снелинг. Целта на масовото поставяне на тези устройства е да се намалят кражбите на коли и грабежите по улиците на Чикаго.

„Всеки човек заслужава да се чувства в безопасност, докато се разхожда по улиците, пътува до работа или се наслаждава на живота в нашия прекрасен град“, каза Джонсън.

Планът на органите на реда е, да се използват модерни технологии, но и гражданското общество, което

своевременно да  подава сигнали за подозрителни лица

„Искаме да бъдем активни, а не просто да реагираме, когато се случи някое престъпление. Искаме да наблегнем на превенцията“, каза Снелинг.

Камерите ще са видими и с логото на полицията

Част от стратегията за справянето с престъпността включва и използването на камери, които да разпознават регистрационните табели на колите и веднага да дават данни дали колата е обявена за открадната, кой е собственикът й, както и всякакви други данни, които биха били полезни на полицията.

Записите от камерите ще помогнат и за осъдителни присъди на крадците, когато бъдат записани. От полицията се надяват, че и гражданското общество може да помогне, след като някое престъпление бъде записано. Ще бъдат

разпространявани записите на всички престъпления

и извършителите, за да могат хората да ги разпознаят и да помогнат на полицията, в случай че в архивите на властите няма данни за тях.

Дежурствата на униформените също ще бъдат променени. Всеки месец ще бъдат свиквани оперативки с патрулните звена и детективите, за да се преценява къде да бъдат разполагани ресурсите на полицията.

От началото на годината само отделът за кражби на коли в полицията в Чикаго е провел 10 операции, които са довели до повече от 80 ареста. Над 140 автомобила пък са били върнати на собствениците им.

Полицията също така ще си партнира с Hyundai и Kia, за да организира дни за безопасност на превозните средства в Guaranteed Rate Field през първата седмица на май, за да предостави софтуерни актуализации на собствениците на превозни средства, които да помогнат за предотвратяване на кражбите на коли.

Автомобилите Kia и Hyundai се оказаха едни от предпочитаните за крадците през последните няколко години. Това се дължи и на разпространени видеа в социалните мрежи, в които се

показват слабите точки в защитите на тези автомобили

Обявяването на новата стратегия дойде след поредица от обири в петък сутринта в Линкълн Парк. Полицията каза, че трима мъже са били ограбени, докато се разхождат навън. Те са нападнати от група мъже с маски и качулки, които слезли от черен седан, поискали парите и вещите им и след това избягали.

Това се повторило на няколко места в Чикаго в рамките на само 15 минути.

Полицията се надява, че гражданите ще са бдителни и ще подават сигнали преди да са се случили престъпленията

Убиха полицай, за да му вземат автомобила

30-годишен полицай от Чикаго беше убит само преди месец в югозападната част на града, докато се е прибирал от работа.

Полицейският началник Лари Снелинг заяви тогава, че полицаят се е прибирал вкъщи и все още е бил в униформа, но е носил нещо отгоре върху нея, за да я прикрие, както е прието за служителите, когато не са на работа. Той е бил прострелян многократно и е починал в болница в Чикаго.

Полицията не съобщава мотив за случилото се. Предполага се обаче, че това е станало по време на кражбата на колата му. 

„Служителят е станал жертва на престъпление, срещу каквито работим, за да осигурим безопасността на хората в този град“, каза Снелинг. „Още един тъжен ден за полицейското управление в Чикаго.“

Полицаят е бил от шест години в управлението и е убит само два дни преди 31-вия си рожден ден.

Шефът на полицията в Чикаго Лари Снелин

Кои са най-опасните градове в САЩ

Кои са десетте най-опасни градове в САЩ за 2023? С това проучване са се заели от Security Gauge като са изчислили местата с най-много извършени престъпления през последните години. Монро в Луизиана държеше първото място в класацията до момента, но беше изместен. Това е малкото югозападно предградие в Бирмингам, Алабама, което е с население от едва 27,000 души.

На глава от населението в Бесемер се извършват най-много престъпления в САЩ. В статистиката влизат убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи, нападения. Жителите на Бесемер са имат лошия шанс от едно към 30 да станат жертва на престъпление.

Основан през 1887 г. от въглищния магнат Хенри де Барделебен, Бесемер се превръща в индустриален център за добив на руда и преработка на желязо. Бързият му растеж през 20. век му печели прозвището „Градът на чудесата“, но развитието му достигна своя връх през 1970 г. на фона на упадъка на производството на мотриси и стомана. Следват обаче години на безработица, през които престъпността рязко скача.

Монро, Луизиана

В Монро жителите са изложени на риск едно към 38 да станат жертва на престъпление. Монро е на второ място в класациите за опасност, според Security Gauge. Около 47,000 души живеят в северния град, който се намира на река Уачита. Градът държи едно от най-високите нива на убийства в САЩ.
Сагино, Мичиган.

Сагино се намира на около 150 километра от Детройт, който е добре известен с престъпността. В Сагино 25 жители на всеки 1,000 стават жертва на престъпление. Сагино влезе в новинарските емисии, след като двама души бяха убити по време на парти, а 15 бяха тежко ранени.

Мемфис, Тенеси

На трето място със същия рейтинг на престъпността като Сагино е Мемфис в Тенеси. Разположен на река Мисисипи, Мемфис е известен със своята рокендрол музика и Елвис Пресли и има население от около 700,000 души.

Освен това се класира в челната тройка на най-много убийства в САЩ. Учените свързват нарастващите нива на убийства с по-мекото отношение на властите, както и с ниския морал на полицията.

Проучване на WalletHub установи, че нивата на убийства са скочили с една десета в най-големите градове на щата между първото тримесечие на 2001 г. и същия период на тази година – и те все още вървят нагоре.

Детройт, Мичиган

Детройт в Източен Мичиган, където живеят 620,000 души, се придържа към черната статистика, която сочи, че 23 души от 1,000 стават жертва на престъпление. Регистрират се основно изнасилвания, убийства и въоръжени грабежи.

Бирмингам, Алабама

Бирмингам също е на челните места в класацията за извършени престъпления. Това е и градът, който последно беше споменаван в новинарските сводки с 26-годишната Карли Ръсел, която инсценира собственото си отвличане.

Пайн Блъф, Арканзас

В Пайн Блъф, в който живеят около 40,000 души, е едно от най-опасните места в Арканзас. Той се нарежда на седмото най-опасно място за живот в САЩ.

Литъл Рок, Арканзас

Само на 70 километра северозападно от Пайн Блъф се намира осмият най-опасен град в Америка. Литъл Рок регистрира 20.2 тежки престъпления на 1,000 души от населението.

Александрия, Луизиана

Град Александрия в северната част на Луизиана също не е място, където може да се живее спокойно. Близо 19 от всеки 1,000 жители стават жертва на престъпление.

Кливланд, Охайо

На 10. място в класацията за насилие е Кливланд, Охайо, с рейтинг от 17.1 на 1,000. Вашият шанс да станете жертва там е едно към 58.