сн. Архив на BG VOICE

102 години след инцидент, разбунил духовете през 1914 г., Канада се извини за решението си да върне обратно кораб със стотици имигранти от Южна Азия, преимуществено сикхи. „Комагата Мару" акостира на 23 май 1914 г. във Ванкувър. На почти всички 376 пътници е отказано да влязат в страната. Корабът остава на пристанището 2 месеца, след което е принуден да се върне в Индия. Там е посрещнат от британски войници. 20 от пътниците са убити, а мнозина са изпратени в затвора след последвалия бунт.

Миналата сряда канадският премиер Жустин Трюдо официално се извини за действията на страната си пред наследниците на пътниците на кораба. „Подобно на милиони други имигранти, тези от „Комагата Мару" също са търсили убежище и по-добър живот за семействата си. Те са избрали Канада за своя нова родина, но ние ги предадохме", заяви г-н Трюдо.

„Комагата Мару" е японски параход, нает от богатия бизнесмен Гурдит Сингх - също сикх, който по онова време живее в Хонконг. Курсът на плавателния съд е абсолютно предизвикателство към имиграционните закони на тогавашна Канада. В онези години страната се нуждае от имигранти, които да обработват земеделските земи на запад, но предпочита те да са граждани на САЩ, Великобритания или на страни от Северна Европа. Към онзи момент Индия е британска колония и сикхите, плавали с „Комагата Мару", вярват, че като британски граждани имат правото да се заселят в Канада.

В страната обаче действат твърде рестриктивни мерки за имигранти от Азия, следствие от силните настроения срещу тази общност в западните провинции. Така например в закон от 1908 г. е разписано, че всички имигранти трябва да пристигат директно в Канада от страната си на произход без други спирки по време на пътуването. Това на практика е неизпълнимо за хората, пътуващи от Южна Азия. Освен това жителите на тази част от света са били длъжни да носят в себе си по 200 долара при пристигането си в Канада. Подобно изискване съществува и днес, но тогава сумите варират драстично за представителите на различни националности.

Пътниците на „Комагата Мару" не са допускали, че ще трябва да носят такива суми в себе си, тъй като де факто са британски граждани. Освен това, преди да акостира във Ванкувър, корабът спира в Шанхай и в Япония - в разрез със съществуващите закони.

Ето защо на 23 май 1914 г. властите в Канада отказват да им позволят да слязат на брега. По време на двумесечния престой на парахода историята се превръща в медийна сензация и вестниците почти всеки ден излизат с репортажи от Ванкувър, а стотици души се събират, за да наблюдават развитието.

През юли на кораба е официално наредено да отплава. На 19.07.1914 г. полицаи и гранични служители се опитват да се качат на борда, но са атакувани и се отказват. Четири дни по-късно въпреки бунтовете на пътниците военноморски крайцер със заредени оръдия съпровожда „Комагата Мару" и впоследствие корабът поема курс към Калкута. Само на 20 души е разрешено да останат в Канада. Законите, ограничаващи имиграцията от Южна Азия, действат до 1947 г.

Макар през последните три десетилетия канадските управници да са се извинявали за дискриминационната политика на предшествениците си, официално извинение за случая „Комагата Мару" на парламентарно ниво така и не бе поднесено. Бившият канадски премиер Стивън Харпър използва събитие на сикхи в Британска Колумбия през 2008 г., за да изрази съжаленията си, но така и не прави това в официално обръщение пред парламента. Затова и много от представителите на общността отказват да приемат извиненията му. С речта си през миналата седмица г-н Трюдо спази едно от предизборните обещания на своята Либерална партия.