Почти двама от всеки трима канадски граждани имат негативно мнение за премиера Джъстин Трюдо и половината искат той да подаде оставка преди следващите избори, показва ново проучване.

Въпреки че цените, жилищата и публичният дълг са най-посочваните причини, поради които хората искат Трюдо да си тръгне, всеки пети анкетиран казва, че иска той да подаде оставка, просто защото „просто са уморени от него“. 

Проучването на Leger за The Canadian Press предполага широко разпространено недоволство от либералното правителство по всичко - от достъпността на жилищата и инфлацията до здравеопазването, държавните разходи и изменението на климата.

Проучването е направено след месеци на неблагоприятни социологически резултати за Трюдо и либералите, които току-що преминаха осмата годишнина от изборната си победа през 2015 г.

В национален мащаб 30 процента от анкетираните заявяват, че са доволни от правителството на Трюдо, докато 63 процента казват, че не са. Канадският премиер изостава от лидера на консерваторите Пиер Поилиевре по въпроса кой би бил най-добрият министър-председател с голяма разлика, като 27 процента от анкетираните подкрепят Поилиевре срещу 17 процента за Трюдо.

Подобен брой хора посочват, че имат положително впечатление както за Поилиевре - 35 процента, така и за Трюдо - 33 процента. Но 61 процента имат отрицателно впечатление от Трюдо срещу 45 процента, за съперника му.

Поилиевре, депутат от почти 20 години и лидер на консерваторите от малко повече от година, все още е непознат за някои канадски граждани. Всеки пети от анкетираните споделя, че не знае дали има положително или отрицателно мнение за него.

За лидера на NDP Джагмийт Сингх 43 процента посочват, че имат положително мнение, а 41 процента отрицателно, но само 16 на сто смятат, че той би бил най-добрият министър-председател.

Повече от четирима от всеки петима анкетирани заявяват, че не са доволни от начина, по който Трюдо се справя с достъпността на жилищата, а трима от четирима са недоволни от справянето на либералите с инфлацията и кризата с цените като цяло. Почти трима от петима не са доволни от справянето на правителството с изменението на климата, двама от трима са недоволни от управлението на публичните финанси и повече от половината не харесват как либералите се справят с отношенията на Канада с Китай и с Индия.

Половината от анкетираните смятат, че Трюдо трябва да подаде оставка преди следващите избори. Един на всеки четирима от онези, които се идентифицират като гласоподаватели на либералите, казва, че той трябва да се оттегли от поста. Само 28 процента от всички анкетирани казват, че той трябва да остане.

Почти трима от четирима посочват, че е време за нов премиер, защото Трюдо е останал на поста твърде дълго, докато две трети не смятат, че той има ясна визия за бъдещето.

Нов лидер на либералите би повлиял на гласуването на повече от една трета от анкетираните, които казват, че са гласували за либералите в миналото, но няма да го направят с Трюдо начело.

Десет процента смятат, че е много вероятно да се върнат при либералите с нов лидер. Въпреки това 61 процента не мислят, че нов лидер да промени решението им.