Нападението срещу словашкия премиер Роберт Фицо може да е извършено от известният писател Юрай Чинтула, пишат местни медии. Заподозреният за покушението срещу Фицо е активист на либералната партия "Прогресивна Словакия" и е имал официално регистрирано оръжие в Словакия, съобщи Aktuality.

Според Denník той е стрелял с късоцевно оръжие, което притежава законно. Свидетели твърдят, че той първо е крещял на Фицо, който след това се приближил до него, за да му стисне ръката. Последват изстрели.

Заподозреният за атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо е 71-годишен писател, каза вътрешният министър в сряда, след като медиите практически идентифицираха мъжа.

"Мисля, че мога да потвърдя това, да", каза министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток пред репортери, попитан за съобщение, идентифициращи мъжа, задържан на мястото на стрелбата в град Хандлова.

Заподозреният със сива коса беше видян окован с белезници на земята точно, след като Фицо беше прострелян няколко пъти след заседание на правителството в Хандлова.

Aktuality се свърза със сина на заподозрения, който беше шокиран от настоящата ситуация и също така потвърди, че баща му притежава оръжието законно.

"Нямах абсолютно никаква представа какво е намислил баща ми, какво планира, защо се случи това", каза той.

На въпрос на медиите дали баща му мрази Фицо, синът на заподозрения каза:

"Ще кажа следното: той не е гласувал за него. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса".

Синът отрече , че баща му може да страда от психични разстройства.

Отбелязва се, че заподозреният е автор на няколко стихосбирки, а през 2016 г. е работил в частна охранителна служба. Тогава самият мъж станал жертва на нападение по време на работа в един от търговските центрове. Словашките медии идентифицират стрелеца с иницаалите J.C., но няма официално потвърждение, че това е Юрай Чинтула.