Microsoft претърпя поражение на пазара на смартфони, но компанията няма никакво намерение да пропусне следващите възможности за ръст на динамичния технологичен пазар, които осигуряват изкуственият интелект и добавената реалност. Точно това ще се опита да демонстрира Microsoft със следващото голямо обновяване на Windows 10, което ще излезе през пролетта на следващата година и ще се нарича Creators Update (вътрешното име е Redstone 2). Ъпдейтът ще може да се изтегли безплатно през март и с него идват куп подобрения, които до голяма степен оправдават името. Промените са групирани в три категории - 3D, гейминг и комуникация.

Първата част може би е с най-голямо значение за компанията, защото осигурява възможности за работа с 3D съдържание за всеки потребител, което би трябвало да направи Windows 10 естествената среда за работа с технологии като добавена и виртуална реалност. Сред новите инструменти е възможността за създаване на 3D модели на реални обекти чрез сканирането им с телефон. Компанията демонстрира това чрез сканиране на обект със смартфона HP Elite x3, а след това обектът беше добавен в новата 3D версия на Paint, за която писахме наскоро.

Приложението получава напълно нов интерфейс и инструменти, които позволяват създаването на 3D обекти, споделянето им онлайн и ползването на направени от други потребители, които са достъпни чрез онлайн библиотеката Remix 3D, в която са налични милиони други обекти от SketchUp. Поддържа се дори работа с 3D творения от Minecraft и отпечатване с 3D принтери. Триизмерните обекти се поддържат и в PowerPoint и могат да бъдат анимирани в презентациите, но Microsoft обещава през следващата година поддръжката за 3D съдържание да бъде добавена в най-популярните й приложения.

Разглеждането на триизмерните обекти във виртуална или добавена реалност ще може да става чрез достъпни очила за виртуална реалност от различни партньори като HP, Dell, Lenovo, Asus и Acer. Устройствата ще осигурят проследяване на движението на главата в 6 посоки и ще са на цени от 299 долара, което е значително по-евтино от предложения като Oculus и HTC. Според Microsoft целта е виртуалната и добавената реалност да станат достъпни за колкото е възможно повече хора.

По отношение на гейминга потребителите на Windows 10 ще могат да споделят чрез видео стрийминг своите игрови преживявания, което ще става чрез услугата Beam, станала част от Microsoft през лятото на тази година. Играчите ще могат лесно да създават или да отварят други излъчвания и ще се възползват от разнообразни инструменти за взаимодействие със зрителите. Компанията ще предложи и възможност за създаване на частни игрови турнири в Xbox Live чрез разширяване обхвата на услугата Arena.

По отношение на последното основно допълнение Windows 10 ще осигури начин за по-удобна комуникация чрез Windows MyPeople с хората, с които общуваме най-често, като позволи фиксирането на икони за приятели и роднини върху лентата със задачи. Така те ще са винаги под ръка за споделяне на файлове, изпращане на съобщения през разнообразни приложения за комуникация и т.н. Както писахме, обновяването ще е налично през пролетта, но още през тази седмица участниците в програмата Windows Insiders ще могат да изтеглят ранна тестова версия.