Д-р Георги Лазаров – основател и спонсор на църквата „Св. Георги“

Откривантето и освещаването на храма „Свети Георги" в Балтимор, щата Мериленд, се състоя на 11 май - празника на светите равноапостоли Кирил и Методий. В този светъл ден на българската книжнина и духовност се обединиха българите от Балтимор, Колумбия, Вирджиния и Вашингтон. На събитието присъстваха близо 250 души, включително и посланикът на България във Вашингтон Елена Поптодорова. Тя поздрави всички българи и отправи поклон пред д-р Георги Лазаров, който чрез построяването на храма продължава българската християнска традиция на източния бряг на Америка. На събитието присъстваха много от известните в района българи - проф. Асен Асенов, проф. Наталия Траянова, проф. Борис Граматиков, проф. Ивелин Бакалски, актрисата Лилия Славова, лекари, инженери и още много други. Татяна Сърбинска и нейната група „Орфелия", която се състои само от американци, огласиха храма с прекрасното изпълнение на песнопението „Отче наш" на чист български език. Строителите Николай и Миро Иванови бяха поздравени от всички българи за чудесното строителство на храма, изпълнено по проекта на архитект Искра Георгиева. Те успяха да пресъздадат типичния византийски стил на параклиса и дори успяха да намерят подобни на българските керемиди, които тук, в Америка, почти не се използват. Известният художник и скулптор Ставри Калинов също прие поздравления от всички българи за уникалните идеи и изработка на гипсовите орнаменти по стените, вградените в прозорците ангели и позлатените релефни икони от двете страни на входа на храма.

 Д-р Лазаров прие най-много поздравления и благодарности от всички българи за финансирането и построяването на храма. Цялата българска общност в района се надява храмът да се превърне не само в молитвен олтар на българските християни в Балтимор и Вашингтон, но и в символ на българския талант, история, култура и християнски традиции. Д-р Лазаров обеща да построи същия храм и във Вашингтон. Въпреки че е от 40 години в Америка, той остава истински патриот, милеещ за всичко българско. Нашите сънародници го богословят за това, че продължава българските традиции, дух и култура.

 След освещаването всички българи се събраха в салона на ливанската църква „Света Мери", на чиято територия е построен и храмът „Свети Георги", и се почерпиха с вкусните домашно приготвени български ястия и вино.

Откриването на храма беше отразено и от Fox 45 TV News Channel и излъчено в тяхната късна емисия.

 Църквата „Св. Георги Победоносец" е синтез между богослужението, архитектурата, дърворезбата и иконописта, които да са в постоянен диалог с човека. Храмът е в стила на еднокуполен базикален храм и е съвременно тълкувание на много български школи по иконопис, дърворезба и стъклопис от различни периоди на българското цървковно изкуство. Това прави храма уникален - истинска перла на родолюбивите усилия на много таланти от двете страни на океана. За българската диаспора на източния бряг храмът „Свети Георги" ще бъде малък оазис далеч от шумотевицата, грижите и забързания ритъм на всекидневието, който ще продължи да въвежда посетителя в приказния свят на ангели, апостоли и светии в една необяснима, но магическа материализирана божествена духовност.

 Специално интервю за BG VOICE дадоха Симеон Захариев и Миглена Прашкова - професори по дърворезба и иконопис във Великотърновския университет и автори на иконостаса и входа на храма.

Въпрос: Колко време продължи работата по църквата?

Отговор: Д-р Георги Лазаров ни покани да се включим в оформлението на интериора на църквата „Св. Георги Победоносец" в Балтимор още през 2010 г. Заедно посетихме няколко храма в България, където бяхме проектирали и изпълнили  иконостасите, иконите и стенописите. Ана и Георги Лазарови харесаха работата ни и още тогава започнахме да работим върху проекта за иконостаса на църквата. Предложихме няколко варианта за изработване на дърворезбован иконостас и икони, които във времето променяхме няколко пъти заради разликата в размерите на сградата, най-вече заради височината ѝ. Върху изпълнението на иконостаса и иконите работихме осем месеца. Постепенно бяха направени конструкцията, резбата и иконите. Иконостасът беше завършен през февруари тази година.

 

Въпрос: Какъв стил е архитектурата?

Отговор: Ние не сме виждали сградата на църквата, но по чертежите, с които разполагаме, тя е повлияна от архитектурата на средновековните православни храмове. Разбира се, строителното решение е съвременно, изпълнено е със съвременни материали.  Съобразявайки се с това, Симеон Захариев проектира и изпълни входната врата на храма. Тя е направена от дъб и върху нея са изобразени четири сцени с чудесата на свети Георги.

 

Въпрос: Може ли да ни разкажете повече за иконите и иконостаса?

Отговор: Иконостасът следва класическата архитектоника на олтарните прегради на православните храмове в България. Събира в себе си смисъла на Свещеното писание. Състои се от цокълен ред, където са изобразени сцени от Стария завет или Шестоднева (Сътворението на света) - Сътворението на Адам, Сътворението на Ева от ребро Адамово, Грехопадението (Откъсването на забранения плод) и Изгонването на Адам и Ева от Рая. Следва регистър с царските икони. Над тях има пластичен лозов фриз, характерен за всеки иконостас. Символ е на родословието на Христос и е символ на живота. В центъра на иконостаса са светите двери със сцената Благовещение - своеобразната връзка между Стария и Новия завет.

Апостолският или наречен още дейсисен ред представлява съкратен момент от сцената Страшния съд. В центъра е изобразена композицията Дейсис (Моление), когато Богородица и Йоан Кръстител заедно с апостолите и ангелите се застъпват за душите на мъртвите пред Иисус Христос. В тази икона ние сме го нарекли Спасител.

Иконостасът е увенчан с кръст, на който е изобразено Разпятието. Венчилката е символът на Христовата жертва.

            Дърворезбата на Симеон Захариев е изцяло авторска. Той събира в нея традицията на българската дърворезба, като ѝ придава ново съвременно звучене. В иконите на Миглена Прашкова подходът е подобен. Повлияни са от класически иконописни образци.

С това пластично решение на иконостаса се опитахме да създадем творба в синтез между богослужението, архитектурата, дърворезбата и иконописта, която да е в постоянен диалог с човека.

 

Въпрос: Kакви чувства събужда завършването на храма?

Отговор: Ние вярвахме в успешния край на проекта, замислен още през 2010 г., и сме особено щастливи, че мечтата на Ана и Георги Лазарови вече е факт. Радваме се, че имахме възможност да бъдем част от екипа, който работи върху осъществяването на целия проект.

            Разбираме, че храмът е осветен на 11 май - деня, в който православната църква чества паметта на светите братя Кирил и Методий. Това е един много български ден не само за нас, но и за всички българи, които живеят в чужбина. Приносът на тези двама български светци за нашата и за европейската култура е безспорен. Намираме особена символика в това. Самият ден носи силата на българския дух, а храмът, който днес отваря врати, е посветен на св. Георги - общохристиянски светец, особено почитан в България и защитник на християнската вяра.

            Надяваме се, че нашите сънародници, идващи в този храм, ще отнесат със себе си частица от Божията любов - същата, с която и ние работихме, докато изпълнявахме творбата си.

 

*По темата работиха oще Любов Ръсел и Милена Кошар