сн. „Но комънт“

„Ние, българите, трябва да бъдем горди, че сме били част от Османската империя", заяви министърът на образованието Тодор Танев. Това се случи на представянето на новата книга на турския министър - председател Ахмед Давутоглу „Стратегическа дълбочина", на която министърът е и рецензент. На премиерата на изданието, на която не са били допуснати почти никакви гости и медии, г-н Танев заяви, че „не трябва да приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878 г. сме застанали зад Русия, е решение, в което не съм сигурен, че е най-правилното."

Тодор Танев бе пробутан в правителството на Бойко Борисов по идея на Корман Исмаилов и Касим Дал от Реформаторския блок. Двамата не крият топлите си връзки с ислямистката Партия на справедливостта, която управлява днешна Турция и я подбутва към ислямска диктатура. Това обяснява и силната му привързаност към Турция. С това може да се обясни и антибългарската му политика по отношение на учебната програма. Танев пожела да махне от учебниците класици като Христо Ботев  и Иван Вазов.

Неотдавна, попитан дали в България съществува ислямско висше училище и кой го е разрешил, отговори, че в страната такова няма. „Не сме получавали информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който да се самоопределя за висше училище", допълни Танев.

На интернет сайта на училището обаче е посочено: „Висш ислямски институт (ВИИ) е първото самостоятелно висше училище на мюсюлманите в България, което се определя като висше училище на мюсюлманското изповедание в странaта." Той е създаден с решение на Министерския съвет от 9 март 1998 г. въз основа на Закона за изповеданията. „В утвърдения от МС Правилник за устройството и дейността на ВИИ той се определя като висше училище на Мюсюлманско изповедание (Главно мюфтийство) в България със статут на юридическо лице", пише още на сайта на ВИИ. Дори се посочва, че сега се приемат студенти бакалаври със срок на обучение четири години.

Изявите на Танев бяха последвани и от скандална статия, разпространена този път от българската редакция на немското държавно радио „Дойче веле". Под заглавие „Как са живели българите в Османската империя?" авторът Николай Цеков пише, че българските земи са били процъфтяващи, а султанът и везирите са се грижели бащински за гяурите. Построили им много болници, насърчавали раждаемостта сред българите, прокарвали програми, с които да спрат емиграцията на българи от империята. Дори насърчавали заселването на българските земи с още християни. „Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи", казва професор Щелиан Щерионов, цитиран в материала, който предизвика фурор от възмущение в интернет страницата на радиото.

Ръководител на българската редакция на „Дойче веле" е журналистът Александър Андреев. Откакто е шеф, там се появиха десетки подобни антибългарски публикации. Най-скандалните сред тях препоръчваха на българите да се откажат от традиционния обичай за хвърляне на кръста на Богоявление, понеже бил отживял времето си и не се вписвал в либералния цивилизован свят. Друг текст пък размахваше назидателен пръст над българите, които не желаят в страната им да се заселят мюсюлмани и тъмнокожи от Азия и Африка.