Не е минала и седмица от погребението на кралица Елизабет II и Камила вече заявява своята позиция и виждане за новите правила в монархията. Марлене Кьониг, историк, изучавал кралското семейство в продължение на няколко години заяви, че Камила се стреми да модернизира монархията По всичко личи, че британската кралица-консорт

Камила ще наруши вековна традиция, обичана от покойната Елизабет II.

По думите му с управлението на Камила ще настъпи краят на т. нар. „придворни дами“. Жените, които бяха до Нейно Величество повече от 60 години, се превърнаха в нещо повече от кралски персонал - те бяха близки спътници и доверени приятели. Кралица Елизабет II лично подбра своя сплотен екип от всеотдайни жени, които да й помагат с ежедневните изисквания да бъде монарх. Някои избираха нейните тоалети, помагаха и да се изкъпе и облече, докато други се грижеха за натоварения дневник на кралицата и официалните и ангажименти, организираха частни семейни събития и се занимаваха с всичко друго.

Очаква се няколко от придворните дами да се пенсионират

скоро, тъй като са прехвърлили 80-те, но все пак искаха да останат да служат на кралица Елизабет II до самия край. Докато Камила се адаптира към новата си роля на кралица-консорт, изглежда, че бившата херцогиня на Корнуол ще прави нещата по различен начин спрямо кралица Елизабет. Смята се, че тя ще избере напълно да се откаже от услугите на придворни дами. „По всичко личи, че кралица Камила няма да използва придворни дами, както направи кралицата. Дори и като херцогинята на Корнуол Камина никога не е имала официална придворна дама.

Кралица Елизабет назначи девет

придворни дами от 1953 до 2017 г., които бяха предимно „жени от аристократични семейства“. Исторически погледнато, придворните дами не са получавали заплащане и не могат да напуснат или да се оттеглят от позицията, поради което са се ангажирали да служат на кралицата през целия и живот. И на Камила, и на Кейт Мидълтън - принцесата на Уелс, беше даден избор да назначат свои придворни дами, след като се омъжиха за кралското семейство, но нито една от тях не го направи. Това е в рязък контраст с кралските жени преди това, които всички са използвали придворни дами. Пример за това са покойната принцеса Даяна, принцеса Александра и херцогинята на Глостър.