сн. Фейсбук

Доста странна поезия се промъкна, а впоследствие и получи отличието на ежегодните Славейкови награди 2016 за литература в Трявна. Стихотворението, спечелило приза, се нарича „Свобода или смърт", а негов автор е Петър Чухов, който вече веднъж е печелил същата награда на първото издание на конкурса. Този път обаче Чухов е участвал с творба, която смути мнозина, само не и журито, съставено от интелектуалци. Конкурсът е анонимен, а първата награда в момента е придружена от парична премия от 1,600 лева и плакет на скулптора Людмил Бонев. Тази година председател на журито беше проф. Яни Милчаков, а в комисията влизаха миналогодишният лауреат Магдалена Андреева, както и Мирела Иванова, Ангел Игов и Пенка Лещарска.

Свобода или смърт

Шие Райна Княгиня
знамето
и изведнъж се убожда.

Пада капката кръв
като бомба,
пада Райна Княгиня,
заспива.

Ще минат най-малко
100 години,
докато дойде
на бял кон принцът.

Ще вдигне знамето,
ще го развее
и ще забрави
да я целуне.

Само няколко дни след присъждането на националното отличие за поезия се появи петиция с призив наградата да бъде отнета - защото не е заслужена. Според нея стихотворението е „изключително далеч като звучене от поезията на Петко и Пенчо Славейкови" и „по никакъв начин не кореспондира с творчеството на двамата класици". Присъждането на отличието на поета е определено като „срам", „черно петно" и „подигравка", а творбата му - като прилична повече на виц, отколкото на стихотворение. В петицията се твърди още, че анонимността на надпреварата е компрометирана - мотивът според авторите ѝ е, че Чухов е спечелил трета награда в същия конкурс преди три години.

Самият Чухов коментира случката така: „Интересна подписка се появи. Добре, но преди да започна да връщам, може ли един списък, за да знам кои награди да си оставя или направо да ги върна всичките? Или пък да ги раздам на подписалите? За спомен." Той уточни, че също се бил подписал в петицията срещу себе си.