сн. CNN

Битката на Ню Йорк със сладките газирани напитки навлиза в решителна фаза. Според наблюдатели случаят е показателен за начина, по който в бъдеще ще се решават подобни казуси. Предложението да се лимитира продажбата на висококалорични напитки, чийто активен защитник беше бившият кмет Майкъл Блумбърг, предстои да се гледа от градския арбитражен съд. Според юристите и поддръжниците на здравословния живот нещо много по-важно от съдбата на двулитровата кока-кола е на карта: а именно колко далече може да стигне местната власт, за да предпази здравето на гражданите.
Американската безалкохолна индустрия иска да спре проекта, изтъквайки, че здравният борд на Ню Йорк надхвърля правомощията си, опитвайки се да се бърка в живота и в решенията на обикновения американец.
Един от основните аргументи на поддръжниците на забраната е, че затлъстяването отдавна се е превърнало в обществен проблем. Доктор Мери Т. Басет, председател на борда, изтъква, че при създаването му преди два века той се е занимавал основно с борба и превенция на заразни болести, докато днес основните причини за смъртността идват от епидемията на затлъстяването.
Досега здравният борд е национален лидер в изковаването на политики, насърчаващи здравословните навици, като например забраната за употреба на трансмазнини в ресторантите и изискването в менютата да се слага и калорийната стойност на ястията.
Решението на казуса ще определи правомощията на здравния борд да взема решения, засягащи общественото здраве.
Настоящият кмет на Ню Йорк Бил де Бласио също заяви подкрепата си за регулацията, съгласявайки се по този начин с решение на политическия си опонент Блумбърг.
,,Казусът е показателен за степента на личната свобода - коментира Ричард Брейфо, професор по право в Колумбийския университет. - Случаят засяга много повече способността на администрацията да използва модерни регулаторни техники, включващи и опити да влияе положително на поведението на консуматорите."

Битката за безалкохолните напитки досега бе неравна. След като г-н Блумбърг забрани продажбата им в гигантски опаковки, през 2013 година Апелативният съд отмени решението му. Над половината жители на Ню Йорк - 58 на сто - са затлъстели или с наднормено тегло, включително 40 на сто от учениците в държавните училища. Забраната, замислена първоначално от Блумбърг, не се отнасяше за всички продажби - тя трябваше да бъде въведена в заведенията за бързо хранене, в кината, на стадионите и в ресторантите и да засегне опаковките от 47 и повече сантилитра, енергийните напитки, питиетата за спортисти, плодовите фрапета и гигантските опаковки свръхподсладени напитки на основа на кафе или чай. Последното заседание на арбитражния съд бе на 4 юни, когато двете страни изложиха своите аргументи.