Сезонът на горските пожари в Канада през 2024 г. започна по-добре, от очакваното, с по-малко пожари и опожарени площи от средното. Служители заявиха, че все още се подготвят за повишаване на активността. Министърът на извънредните ситуации Харджит Саджан заяви на брифинг, че в момента в Канада горят 69 горски пожара и досега са опожарени 500 000 хектара.

"Добрата новина е, че броят на пожарите е доста под средния за това време на годината", каза той и добави, че общата изгоряла площ "също е доста под средната стойност за последните 10 години".

Въпреки това той предупреди, че активността на горските пожари се увеличава и няколко региона - по-специално части от Алберта, Британска Колумбия, Северозападните територии и Квебек - са изложени на "повишен риск" от пожари поради горещите, сухи и ветровити условия.

Министърът на природните ресурси Джонатан Уилкинсън заяви, че през месец юни вероятно ще се наблюдава "пожарна активност над нормалната в голяма част от Канада", докато най-интензивната активност се очаква в западните провинции и Северозападните територии през юли.

Прогнозираните дъждове могат да намалят рисковете от горски пожари, но мълниите също могат да предизвикат нови пожари, заявиха официални лица. Внезапни наводнения също могат да затруднят усилията за борба с пожарите.

Канада увеличи усилията си за превенция на пожарите и смекчаване на последиците от тях в началото на пожароопасния сезон през 2024 г., включително обучението на повече пожарникари. През миналата година, след най-лошия сезон в историята на страната, пламъци изпепелиха повече от 15 милиона хектара земя.