Южна Корея преустанови днес действието на част от военното споразумение, подписано с Пхенян през 2018 г., след като изолираният Север пренебрегна предупрежденията на САЩ и съюзниците му, изстреля шпионски сателит и нарече извеждането му в орбита успешно, предаде Ройтерс.

Северна Корея съобщи, че е извела вчера в орбита първия си шпионски изкуствен спътник и обеща да изстреля още в близко бъдеще. На снимки, публикувани от севернокорейските държавни медии, се вижда как лидерът Ким Чен-ун наблюдава изстрелването на ракетата.

Длъжностните лица в Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, не можаха веднага да потвърдят дали сателитът е в орбита. Говорител на Пентагона заяви, че американските военни все още проверяват дали изстрелването е било успешно.

Южнокорейският министър-председател Хан Док-су проведе днес заседание на кабинета и в телевизионно изказване заяви, че правителството пристъпва към преустановяване на действието на част от междукорейския пакт. Президентът Юн Сук-йол е на държавно посещение във Великобритания, а по-рано проведе заседание на Съвета за национална сигурност с някои министри и ръководителя на националното разузнаване чрез видеовръзка.

Пактът, известен като Всеобхватно военно споразумение и насочен към намаляване на напрежението на Корейския полуостров, беше подписан на срещата на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Двете страни се споразумяха да въведат буферни зони, в които ще бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети, да премахнат някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други мерки.