8 от луксозните и персонализирани часовници на легендата на Формула 1 Михаел Шумахер ще бъдат продадени на търг - общо за над 4,8 млн. долара, съобщи Си Ен Ен.

Редките часовници ще бъдат изложени в Ню Йорк от 3 до 5 май, през уикенда на Гран при на Маями, преди търга в Женева, Швейцария, на 13 май, според аукционна къща Christie's.

Семейството на Шумахер притежава множество часовници, събирани от шампиона през годините, и "наскоро реши да се раздели с конкретни часовници от колекцията, където смята, че колекционерите на часовници ще могат да оценят истинската стойност на експонатите", заяви ръководителят на отдел "Часовници" в Christie's Реми Гийемин.

"Наистина сме просто изключително щастливи, че притежаваме тези часовници и че успяхме да си сътрудничим със семейството", добави той.

Колекцията ще бъде част от традиционния търг на Christie's за редки часовници, включващ винтидж и съвременни образци на висококачественото часовникарство от марки като Audemars Piguet, F.P. Journe и Rolex.

Сред отличителните екземпляри е платиненият часовник F.P. Journe Vagabondage 1 на Шумахер, чиято стойност е почти половината от прогнозната стойност на цялата колекция, а очакваната продажна цена е до 2,2 млн. долара.

Междувременно часовникът Rolex Paul Newman Daytona от неръждаема стомана се очаква да бъде продаден за до 440 000 долара, а часовникът Audemars Piguet Royal Oak на Шумахер - за до 280 000 долара.

Часовникът Rolex е кръстен на международната писта Daytona във Флорида, според Гилемин, който описва часовника като "един от най-емблематичните часовници, които Rolex някога е правил".

Според аукционната къща хронографът Royal Oak от бяло злато е поръчан като персонален подарък за седемкратния победител в световния шампионат на Формула 1 от ранния му ментор и бивш изпълнителен директор на „Ферари“ Жан Тод.

Подарен на Шумахер на Коледа 2003 г., характеристиките му са посветени на шестте победи в шампионата, които той е постигнал до този момент, казват от Christie's. Циферблатът на 30-минутния регистър е заобиколен от шест звезди, а на него са изобразени известната емблема на Ферари с танцуващия кон и червената състезателна каска на Шумахер.

"Това е уникален часовник", казва Гилемин. "Когато видиш часовника отдалеч, просто знаеш, че той е нещо специално и че говори за Михаел Шумахер".

Платиненият часовник Vagabondage 1 също е подарък от Тод, но за следващата Коледа. Така че, въпреки че има сходни характеристики, на поразителния му червен циферблат са изобразени символи, които представляват седмия шампионат, спечелен от Шумахер за него и „Скудерията“.

Прототип на часовника е продаден през 2003 г. в полза на фондацията на Парижкия мозъчен институт (ПМИ), на която Шумахер и Тод са членове-основатели, според аукционната къща.

"Тези часовници са за хора, които следят Формула 1, които са следили, както аз, Михаел Шумахер, когато се състезаваше. Това е просто истинска част от паметта и историята - и освен това тези два часовника са важни за часовникарството", допълни Гилемин.

Шумахер получи мозъчна травма, след като получи тежка травма на главата по време на ски инцидент през 2013 г.

Оттогава той не се е появявал публично, но съпругата му Корина заяви в документален филм на Netflix от 2021 г.: "Живеем заедно вкъщи. Провеждаме терапия. Правим всичко възможно, за да може Михаел да се чувства добре".