Властите в Хавай коригираха броя на смъртните случаи от смъртоносните горски пожари в Мауи до най-малко 97 души. По-рано служители съобщиха за най-малко 115 души са загинали в пожарите. Броят на изчезналите също е намалял на 31 от 41, каза шефът на полицията на Мауи Джон Пелетие.

Джон Бърд, директор на специализира лаборатория, каза на пресконференцията в петък следобед, че настоящият брой на загиналите трябва да се счита за минимален, тъй като е възможно броят на жертвите да се увеличи.

Определянето на броя на загиналите от горските пожари на 8 август в Лахайна беше особено сложно поради щетите, причинени от огъня, и хаоса от бягството на хората, споделиха служители. В някои случаи останки от животни са събрани по невнимание заедно с човешки останки. В други случаи останките на един човек са слагани в два чувала, което се установява след време. Досега 74 от починалите са положително идентифицирани, каза Пелетие.

Пожарът в Мауи е най-смъртоносният в САЩ от повече от век. Попаднали в адски пейзаж, някои жители загинаха в колите си, докато други скочиха в океана или се опитаха да избягат за безопасност. Пожарът на 8 август превърна голяма част от историческия град в пепел.