САЩ се съгласиха с исканията на нигерската хунта да изтегли над 1000 свои войници. По този начин САЩ влошиха позициите си в страната, предаде АФП.

Заместник-държавният секретар Кърт Кембъл прие призива за изтегляне на войските по време на среща във Вашингтон с министър-председателя Али Махаман Ламин Зейне на хунтата, която уволни избраното миналата година правителство.

Ходът на САЩ бележи нова регионална печалба за Русия, която увеличи фокуса си върху Африка и подкрепи военните режими в съседните Мали и Буркина Фасо.

Кембъл и Ламин се договориха, че американска делегация ще се отправи в рамките на няколко дни към столицата Ниамей, за да уреди организирано изтегляне, казаха служителите. По-рано нигерийската държавна телевизия съобщи, че американските служители ще посетят Ниамей следващата седмица.

Държавният департамент не направи незабавно публично изявление, а официални лица заявиха, че все още не е определен график за изтегляне на войските.

Дълго време Нигер беше ключов елемент в стратегията на САЩ и Франция за борба с джихадистите в Западна Африка. Съединените щати изградиха база в пустинния град Агадес на стойност 100 млн. долара, в която се експлоатира флотилия от безпилотни самолети.